tq.... sudi klik ^_*

"Terima Kasih Sudi Jengah Blog Saya"

Tujuan blog ini di tuliskan adalah untuk merekodkan segala kenangan terindah dalam meniti kehidupan harian.... Kisah suka, duka, pahit, manis silih berganti membuatkan saya menjadi seorang yang tabah, cekal dengan semua ujian Allah S.W.T

Sebagai manusia yang tidak sempurna, MAAF di pohon andai tulisan/luahan/bicara saya menyentuh perasaan.

mencari hadiah utk insan tersayang.... klik sini utk surprisekan mereka

teRimA kaSiH kaWan-KawAN ^ __ ^

Salam, Tinggalkan LiNk anda utk sy TerjaH seMuLa ^ __ ^

Follow by Email

so sweet ^ __ *

Thursday, 30 December 2010

Balik Kampung

salam bismillah,

memandangkan esok adalah cuti umum... sy sekeluarga akan balik kg...
harap jalan x jammed....

abis kejer nie..... terus gerak balik kg.....
taaaaaaa taaaaaaa
selamat bercuti n
tahniah pada team bola malaysia...
sy pun tgk perlawanan semlm...
GERUN.......

on line bisnes

salam bismillah,

mood ok pg nie... hubby antar g kerja... amat suka sesgt :) dia dipaksa ambil cuti yg x boleh di carry forward utk thn depan... yer lah kami mencari rezeki di berlainan arah.... sy yg paling dekat n urus anak2..... sesekali nak gak bermanja minta di hantar hehhehehe


opsss melalut lak.... dulu sy bercita2 tinggi.... sy nk buat bisnes kek n semestinya nak buat online bisnes..... tp tu lah cita jer tinggi... kemampuan rendah hehhehehe sy belajar gak buat bisnes offline, tolong biras jualkan tudung2, tolong hubby buat - - - -, jual cocoa collagen secara offline jugak... nie sbb sy minum so sy jual gak dgn kengkawan......

bila dh diselidik dgn bisnes kek dgn keadaan sy ketika ini... seorg isteri n 3 org anak.... sy batalkan... huhuhu rasa tak terkejar kot.... nak buat boleh cuma yg nak mengemas tu tak tau siapa hehehhehheh n takut buat2 kitaorg jer yg makan hihihihihi x sempat nak jual :) n last sy yg slim montel n comey hihihi

n at last sy decide nk buat home made coklat hehhehe ini pun x lama...... dgn bebanan keje yg byk ooooo alasan semata ni.... sbnrnya time sy excited buat coklat qiera kecik lg n still bf....... penat n stress juga.... tp yg sy suka bila buat coklat suami n anak suka makan.... buat jer habis, tu lah mcm mana nak buat jual hehehhehhe n sekian lama sy stop.... n now macam nak start balik..... yer lah anak2 dah makin membesar n hope si qiera dah boleh bawa diri.........


n tq sy nak ucapkan pada buyer online sy... Puan Hasliza dari kerteh, terengganu kerana sudi singgah n beli barang yg ada di blog shop sy.... nanti singgah lagi yer :) n x lupa juga buyer offline n kengkawan yg support.... terima kasih banyak2 yer :)

jom singgah sini blog shop saya

Wednesday, 29 December 2010

kfc v gigi

salam bismillah,

adoiiiiii sakit gigi telah menyerang.... patut dh lama di cabut huhuhu gigi garham pulak tue..... :(
mata berair, kepala berdenyut2, bdn bisa2...... rasa dh lama x sakit2 mcm nie... ohhh ujian buat diri....... nak buat apa pun x kena.... rasa nk marah jer......... HELPPPPPPPPPPP


semlm hubby dh brbunyi2 katanya nak mengetest zinger burger yg baru tue....... tp sy sakit gigi nie... mcm x sesuai jer nk makan burger tue........ ohhhhhhhh



Tuesday, 28 December 2010

Rindu

salam bismillah,

rindu lah....... bila agaknya sy nk start balik nie.... bahan dah ada... mood jer x ada...masa pun x mengizinkan........ huhuhuhu alasan semata2.... kalo nak seribu daya kalau x nak macam2 alasan di berikan.... anak2 dah bising katanya lama dah ibu x buat cokelat... si sya selalu ambil mold nak cokelat nie tue.... mcm2 di request........













Sunday, 26 December 2010

Carrefour @ Puchong Utama

salam bismillah,

entah x tau bila di buka... yg sure bln disember baru nie.... makin sesak lah Puchong nie... ingat tinggal di kawasan pulau, terpencil nie aman n damai... pembangunan makin naik... bangunan LKIM pun dlm proses pembinaan... Bangunan SMART Penyelamat pun dh siap, pas tu ada khabar angin mungkin akan ada jalan keluar masuk dr taman ke bandar equine.........

so dh byk pilihan utk sy membeli keperluan dapur... yg paling dekat dgn kawasan rumah ialah Pasaraya Hero jln x sesak, yg x best x bole nk cuci mata coz x apa yg menarik di kawasan itu.... itu pun baru 3 kali ke situ dgn 1 tujuan....... yg kedua dekat Pasaraya Giant Seri Kembangan.... nie pun baru 3 kali pergi semenjak baru buka nie :)....  JJ Equine nie pun amat jarang2 ke sana.... ntah sy rasa mcm mahal sikit barang2nya.... kalo pergi pun time J Card member beli baju anak2 jer....... Alamanda nie pun walau dkt dgn ofis amat jarang2 menyoping kt sini.... hmmm kalo time keje, amat rushing n memang semua org gomen akan ke situ.... so cuti sabtu n ahad adalah masa yg sesuai utk membeli.... memang penat tp puas hati abiskan masa 2 or 3 jam terapi mata :)

dari dulu sy jatuh cinta dgn TESCO hehhehhhe entah rasanya harga dia lg berbaloi kot.... yer lah x semua brg dia nk bg murahkan.... yg sure susu, diapers anak2 n brg2 basah amat berbaloi. lg pun dh hafal layout bangunan... biasa ke Tesco Puchong........

semalam tghari pergilah kami 4 beranak ke sini... sebelum tue sarapan dekat restoran bravo... tghari baru sarap :( weekend sy sama jer penat... kalo brjalan pun penat, dok rumah pun penat gak.... mengemas, memasak x henti2.... baju sntiasa jer basah huhuhuhu

x apa yg murah kt carrefour, Puchong nie... sama jer rege, patut kalo baru buka buatlah offer kan :( balik.... kemas brg2 yg di beli n mula bersilat memasak nasi ayam hainan.... mak dtg rumah antar hakim..... siap masak dalam kul 4 baru lunch hehehhehhe

so pilihan di tangan anda.... shopping dekat jimat minyak walau hrga mahal hehhehhehe so shopping jer sebulan sekali lagi jimat...... tp ada jer brg x cukup... dkt list tulis lain, ambil lain huhuhuhu sentiasa berlaku.... x berdisplin kan




Friday, 24 December 2010

Burung Kakak Tua

salam bismillah,

semlm petang anak dara Farisya... menyanyi2 dlm keter....... mula2 x berapa jelas dia nyanyi lagu apa... bila di dengar betul2 rupa2nya dia nyanyi lagu burung kakak tua... hehhehehe

anak dara sorang nie amat susah nk bercakap... cikgu pun ckp dia dh lebih baik compare dulu... kdg2 cikgu ada cikgu dgr dia nyanyi2 tp bila pandang dia terus senyap... pemalu sungguh dia... macam ibu dia kan hihihihihi byk lagu dia dh bole nyanyi tau alif, ba, ta, ABC, twinkle litle star, air pasang pagi, InsyaAllah by Maher Zain (yg di hafal InsyaAllah, your find your way :) n now burung kakak tua.....


Burung kakak tua
Hinggap di jendela
Nenek sudah tua
Giginya tinggal dua

Lechum Lechum Lechum
Mu la la
Lechum Lechum Lechum
Mu la la
Lechum Lechum Lechum
Mu la la
Burung Kakak Tua.



Thursday, 23 December 2010

Y.E.S

salam bismillah,


badan dah beransur reda... angin dh lari.... mood pun ok... sekrg dah hujung tahun nie byk lah yes kt merata2 tempat... tapi sy say NO hehehhehe tgh bersabar n tahan godaan.... byk benda nak kena control hihihihi sy kan keje kt kem. kewangan... so sy kena pandai control kewangan :)

alhamdullilah hubby pun dah dapat advance bonus bole lah buat belanja hakim sekolah.... utk sy, x per lah yg lebih tue biar simpan utk kes2 emergency.... ntah bg sy yg pernah merasa susah,duit bukan segala2nya.... n tak tau esok lusa kehidupan bukan sentiasa cerah :) semlm pun katanya nak belanja makan kt luar... tp hakim x ada :(

sekrg nie tgh saving for our next trip to Sabah... pergi dgn kwn hubby... total kami anak beranak 10 org.... masa yg ada diisi dgn mengoogle n cari tips, hotel bajet n berbaloi, tempat2 yg patut n x patut di lawati, nak makan lobster n seafood yg sedap, tgh mencari2 kereta sewa (p/s: kalo ada sesape tau company yg sesuai rekemen kt sy yer)

yer lah planning dh lama so kena rancang perjalanan supaya penuh dgn aktiviti.... yer lah bukan berduti ug bole pergi byk kali...... mungkin nie jer peluang yg ada sekali seumur hidup......




pic kredit to mforum.cari.com.my

time goggle jumpa gmbr nie... cantikkan.... so nie tmpat wajib yg akan kami pergi Mesilau Dairy Farm... kata dari forumer tempat nie macam New Zealand.... lembu besar2..... x sabar nk g sana :)

Wednesday, 22 December 2010

angin menyerang

salam bismillah,

hr nie bdn x sihat... dah masuk angin, tekak loya, perut memulas2, tangan n kaki sejuk, mata merah berpinar2, pening2...... hubby suruh mc jer, tapi sy x nak, lg penat duduk rumah...

kes sebenarnya semlm sy lewat bf, dlm kul 10.30pg... masuk keje terus settlekan surat pos laju yg nk di antar... tghari x lunch coz still kenyang lg.... balik rmh tunggu hubby balik minta dia bw g putra perdana g kedai cosway... smpai rumah dlm kul 7.30ptg, get ready masak dinner yg simple nasi putih bersama butter prawn.... time masak nie dh rasa x sedap badan... settle masak dlm kul 9

baru jamah 2 suap, tekak n bdn dh rasa semcm n sy pun berlari ke bilik air.... nasib smpat.... tau apa yg trjadi???????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


sy mengeluarkn semula apa yg di makan di pagi tu.... badan dah lembik....... tp sy gagahkan juga makan malam tu walau sikit..... ayah n sya dah perli2.... tu lah ibu x nak makan nasi kan dah muntah hihiihiihihi pandai sekrg anak dara nie bercakap.. kalo kitaorg marah dia pun dh pandai merajuk....... ayat yg biasa dia guna sekrg nie... abg x dpt A, Sya dapat A.... abg tamak, nanti Allah marah....

lepas dinner sekali lg sy mengeluarkan apa yg di makan... huhuhu x pernah alami mcm nie... kecuali time ngandung.... tp sekrg nie sy x ngandung yer hihihihi minta izin hubby nak landing jap.... bgn pagi rasa mcm dh ok sikit.... paksa diri g kejer...

tgh ari hubby call pesan suruh makan, x payah nk diet katanya huhuhuhu sy bukan diet cuma cuba utk kurangkan makan n tukar habit pemakanan sebelum ini.... sambil tu ada dia selit kot2 ngandung x????? isk isk isk sy x ngandung lah... baru lepas peod hihihihi mungkin salah makan x,




Tuesday, 21 December 2010

Dapat Barang Free

salam bismillah,

barang nie dah lama dapat, kalo kengkawan nak free trial meh masuk web libresse nie isi form online n tunggu dlm 1 @ 2 minggu dapat trial nie.... x pyh keluar duit pun :)

sambil2 tue boleh main game yg ada....  isi borang nie then send :)


nie parcel yg sy dah dapat :)


ada lagi yg sy dapat produk dari benefiber........ next entry k


Monday, 20 December 2010

Tetamu di bulan Disember

salam bismillah,

mak sedara dr Kuantan dtg bercuti di sini.. mlm tu sy bw mereka ke up town d'kota smpai kul 1pg. diaorg tido di rumah mak di KD, kami berdesup balik ke Puchong......  ajak Hakim balik rmh, nangis2 tak nak balik lg, katanya 2 minggu lagi baru ikut balik huhuhu....

semalam kami bw diaorg ke KLCC.... dlm kul 4.... mak sedara request nk naik Putra.... kete parking kt taman KLCC, so kami menapak ler ke stesen Putra dlm KLCC tue.... utk pengetahuan semua, sy sendiri 1st time naik nie, hubby kata org Puchong yg terover jakun dr org Kuantan hehehhehhe :)
rupa2nya perjalanan tu melalui terowong jer ek.... nampak sgt sy ketinggalan zaman hehehhehe


yer lah biasa kalo nak ke KL memang dia yg drive sampai ke depan kedai. :) dr KLCC turun kat masjid jamek.... ronda2 pusing2 pegang2 tanya2 semua tak kenan di hati opssss lg pun x bergaji lagi, nak menyoping pun x pandai hehehhehe :) di sini gak ler bermula kehilangan hakim huhuhu :)
anak bujang nie memang aktif, ligat, agak nakal huhuhu kalo berjalan x nak pegang tgn.... sebenarnya sy x bergerak ke mana cuma dia jer suka berjalan sndiri.... pas tu x tau ke mana arah terus menangis.... sy pun dh sedar tgk keliling hakim tak ada, pas tue tgh masing2 sibuk mencari dia, ada sorang mak cik pimpin dia, dh nak bw ke balai polis dah pun :( huhuhu nasib menyebelahi hakim lagi..

sebenarnya nie bukan kali pertama.... dh byk kali.... biasa dkt shopping complex.... wahai anakku Farhan Hakimi tolong ler dgr kata ibu nie, sbb syg lah ibu nie bising, fahami lah niat ibu.....


dalam kul 8 still kt KL lagi.... naik Putra balik ke Ampang Park.... sepupu request nk ke I-City Shah Alam, memandangkan masa dh makin mencemburui kami, at last cik pae n mak yg bawa diaorg ke sana.... hubby dh x nak g huhuhuhu (sebenarnya dia nk ngemas dokumen utk di bawa ke singapore, tu yg dia x nak g I-City huhuhu) 

TQ tu mak ngah, suraya sekeluarga n yusry kerana sudi dtg rumah kami.... lain kali dtg lagi yer :) inform awal2 senang nak bajet masa utk bw jenjalan n bole masak sedap2........ 

salam bismilah,

hr nie hubby g singapore balik ari huhuhu...... setiap kali dia naik motor, hati dup dap jer....... hmmmmmmmmm

harap perjalanan dia di lindungi oleh Allah S.W.T.
amin.......

Saturday, 18 December 2010

Salam bismillah,

kejap masa berlalu dah nak sampai 2011... ada perkara yg sy impikan belum tercapai :(
betul juga kata nasihat dr arwah kak shima n kak lah pd sy suatu tika dulu......... rezeki Allah luas..... sebelum meminta sesuatu, kita harus hulurkan dulu then baru kita akan terima hadiah dari Nya......

sy cuba perbaiki diri lagi....... tapi ada jer dugaan yg dtg.........
x pernah lega dgn kegembiraan pasti terusik dgn kelukaan.............
harap panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari.......

p/s: nie kat kota d'sara, tgh menunggu mak sedara dtg dari gambang bercuti di sini.....  

Friday, 17 December 2010

Petang Jumaat itu

salam bismillah.....

deringan tipon n gelak tawa di petang ini mempunyai maksud tersendiri hehhehhehe suspen x?????? TQ gak kerana ternanti2 update story dr sy..... TQ kepada kawan2 or silent reader yg membaca story dr sy, memuji kecomelan sy anak2 :), ada gak yg x setuju or x puas hati dgn story atau ada, ada, n apa2 ajer lah :)
ntah semenjak 2, 3 thn ke belakangan ini... sy dpt membaca n memahami apa yg tersirat hehehe kdg2 tepat tafsiran mata sy n kdg2 tersasar gak,,,,,,,,,, x faham dgn sikap manusia nie bg betis nak peha hehehehe x kisah lah kan dosa memasingkan hehehehe.... .. kata org sesape yg berblogging nie mcmlah bagus sgt ye ker .... hehhehehhe ?? persepsi memasing...... 

bagi saya, itu hak masing2.... niat sy as memory utk hr tua muda..... so besok cucu cicit bole tau yg nenek mereka nie buta celik IT..... nenek nie dulu seorg yg fofular hehehhehhe nenek nie ligat.... anak2 akan ingat kenangan diaorg time kecik, kenangan manis pahit kami dlm mencari rezeki dan membesarkan anak2.... n yg paling penting sy bukan org yg berduit nak apa sajer boleh dapat..... petik jari jer dpt, semua atas hasil usaha n rezeki dari Allah, so bila ada peluang n kesempatan yang memberi sejuta kebahagian akan sy abadikan di sini :)

TQ Ya Allah..... Sy amat bersyukur di lahirkan sebagai Fazila, Dila, Zila, Gee, Zie.............

n

hak memasing........... k lah nak balik nie....... nak g Kota Damansara :)


Citer Lawak

salam bismillah,

hubby buat citer lawak semalam..... katanya dia timbang berat 90kg tapi kena tolak 10kg.... so berat dia 80kg hehhehehh itu memang berat dia semenjak berhenti merokok 2 thn lepas.... tp yg membuat sy tertanya n kenapa kena tolak 10kg??????????????????



suspen x........... hehehehehe

cuba teka
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

rupa2nya dia dah adjust kat jarum penimbang tue.... dari 0 ke 10kg :)

tak puas hati sy g lah tgk penimbang tue....... ohhhhhh memang betul dia dah adjust jarum tue :)

patut hari isnin lepas saya timbang berat 7+kg..... memang terkejut tau.... sy dah fobia dgn angka 7+kg nie.... mana taknya zaman sekolah sy dah lalui nya...masa form 5 sy teramat comey n montel hehhehhhe.... amat tertekan tau........

alhamdullilah sy belum lagi 7+kg :) hubby kata tu yg dia tgk sy x berselera makan malam 2, 3 hari nie hehhehhehe............

itulah citer lawak nya............

Thursday, 16 December 2010

entry memasak pulak

salam bismillah,

cerita dah lama, just to share menu yg jarang terdapat di pasaran.... org banjar jer buat kot hehehhehe
nenas tumis telur... sedap, lemak, masam, manis, masin n yg penting x sakit lidah :)

resipi.... mcm biasa kita tumis sayur jer 

nie menu dinner last month hehhehhe :)


Wednesday, 15 December 2010

Dari Muo ke Rompin ke Gambang ke Kota Damansara n Home Sweet Home

salam bismillah,

isnin 6 disember, dalam kul 11 gerak ke rompin ikut jalan nk ke Muadzam.... sampai segamat request kt hubby teringin nk masuk jakel segamat, yer lah dah alang2 lalu kan.... dr simpang Muadzam dekat 20 minit baru smpai jakel... tawaf dekat bawah jer, yer lah nie bukan tujuan asal kan so kena pandai guna masa yg di beri :)

sedang pusing2 cuci mata... seperti jakel2 yg lain dia akan buat jualan lelong dlm tempoh 5 minit :) dah macam terpukau dek suara salesman tue.... beli 2 percuma 1 itu yg sy suka hehheehhe :)

kami lunch kt segamat jugak.... lepas dah kenyang dalam kul 2.30 ptg baru gerak ke rompin.... alhamdullilah perjalanan kami lancar dan diberkati olehNya... hujan silih berganti.... dalam kul 6 sampai ke rompin.... dgn x booking hotel lg... smpai sana hubby n g ronda2 kat summerset resort dulu, dr tahun lepas hubby asyik sebut nk g summerset... alhamdullilah sampai gak kami ke sini.... tapi bila tgk kawasan hotel mcm menakutkan hehhehehhe

pusing2 jer dlm lobi n kawasan pantai kat situ.... n keputusan di buat x stay kat situ....... so meronda lagi lah kami mancari tmpat utk tido..... n last dapat cari hotel dekat dgn bandar rompin check in kul 10mlm.... hotel murah jer hehhehehhe dah nama bajet holiday kan :)

esok pg2 dh checkout coz dh plan nak stay kat satu lg hotel yg ada pool :) n yg best bilik depan pool.... nak ke laut jln kaki jer... hubby n anak2 nie memang suka laut :) berjemur, berendam x ingat.... sy pun mandi pool jer hehhehhehe









2 mlm di rompin... pas tu kami singgah ke gambang... rumah mak sedara, nie pun di luar rancangan kami.... nak ke bukit gambang waterpark pun 10 minit dr rumah... tp x pergi pun huhuhu mau legam kami anak beranak nie hihihihi so next time bole g sana..... mak sedara nie tukang jahit yg popular kt area lepar hilir.... minta tlg dia jahitkn baju 3 pasang tu, bulan nie sy dapat buat 6 pasang baju baru huhuhuhu so lepas nie kena tunggu setahun baru boleh beli baju baru hehheheheh 
opssss lupa nk citer di gambang nie faqiera dapat hadiah telur sebiji di dahi huhuhuhuhu

Hari Khamis dalam 5.30pm baru gerak balik ke rumah.... kami ikut jalan lama.... itu pun x terus balik rumah lagi.... singgah rumah mak di kota damansara dulu hntr kepok lekor lg pun mak nak ke arau kul 3pagi esok.... lepak2 kat sana smpai kul 11.30mlm.... dalam kul 12mlm baru sampai my home sweet home :)

dlm 4pm jumaat kami keluar ke seri kembangan servis kete dgn belum lunch huhuhu mau kebulur kami anak beranak hehehhehe siap servis dlm kul 6...... pas tu g feveret kedai chop n steak kt SK gak... makan smpai kenyang pas tu ke giant,SK lak shopping barang basah sikit..........



so weekend di rumah membasuh, mengemas, memasak, menjerit, memarahi, membebel n memberkebun, menyiram hihihihi baru berkesempatan tanam pokok yg beli kat MAHA hr tue hehhehhehe nie kes x sempat n terlalu rajin yer :)


gmbr kecik tue... time 2 anak dara bergedik tgk citer Mari Menari.... diaorg ikut sekali menari :) ibu dia yg over hehehhehe siapa jer juara Mari Menari nie???? sy rasa pasangan tentera tue hehhehehhe

ok lah itu lah story saya sepanjang bercuti selama 9 hari nie..... Quality Time With Family Tercinta :)


Tuesday, 14 December 2010

n3 tertangguh juga...... gambar MAHA 2010

salam bismillah,

utk kenangan terindah 2010..... biasa lah 2 bulan terakhir nie.... kami sekeluarga byk menghabiskn aktiviti family.... lagi pun kan cuti sekolah :)

time g MAHA nie, kami 4 beranak jer.... hakim di tinggalkan di MUO bersama atuknyer... amat berbeza berjalan x cukup korum.... biasanya mulut saya akan bising mcm mulut murai tue.... membebel, menasihati, memarahi n me macam2 lagi lah :) nie hakim x sy kuranglah bising hehhehehhe

ketahui lah anak ku.... kamu akan merindui bebelan ibu ini... saat ibu tiada lagi huhuhuhu sedihnyer bunyi iskh iskh iskh :(

dah meleret lah pulak..........



p/s: gambar byk lg... tp dlm hp suami... ok gak g nie.... dapat ronda2 naik bas.... dpt beli pokok jambu batu tanpa biji n pokok limau purut dgn hrga RM10....  n dapat beli yg sy teringin sgt dari negara china :) n sy dpt tawar 1/2 harga jugak


^__*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ

Ai, takkan tengok je.:) TQ, friends