tq.... sudi klik ^_*

"Terima Kasih Sudi Jengah Blog Saya"

Tujuan blog ini di tuliskan adalah untuk merekodkan segala kenangan terindah dalam meniti kehidupan harian.... Kisah suka, duka, pahit, manis silih berganti membuatkan saya menjadi seorang yang tabah, cekal dengan semua ujian Allah S.W.T

Sebagai manusia yang tidak sempurna, MAAF di pohon andai tulisan/luahan/bicara saya menyentuh perasaan.

mencari hadiah utk insan tersayang.... klik sini utk surprisekan mereka

teRimA kaSiH kaWan-KawAN ^ __ ^

Salam, Tinggalkan LiNk anda utk sy TerjaH seMuLa ^ __ ^

Follow by Email

so sweet ^ __ *

Tuesday, 22 December 2009

jiran punya hal lorrrr.....

salam muharam,

nak citer pasal jiran aku nie, kes nie brlaku hari sabtu baru nie... smpai hari nie dok dgr hubby ku ngomel2 lagi... huhuhu siapakah yang brsalah dalam kes ini. mari kita siasat.... aku hanya jadi pendengar setia kpd hubby ku sajer :)

di satu petang, sedang hakim n haikal brmain2, dgn sengaja haikal membaling batu ke hakim... sipi2 lagi kena muka hakim huhuhuhu.... pada balingan kedua pulak... pang, kena tank motor hubbyku opppsss kemek sikit... huhuhuhu hubby ku dgn marahnya telah bising2 maka dua budak ini pun brlari masuk rumah masing2.... aku pun tanya lah "what happen bang?" hehehheh
hubby menunjukkan kesan kemek di motornya itu... sungguh emosi dia saat itu, opsss bukan... until today or mungkin forever kot

kes tak selesai smpai situ.... dia dgn gaya yg trsndiri pergi lah ke jiran ku ini... yg tgh sibuk brkebun ketika itu... opsss jap lagi sambung yer...
i nak g taklimat "Pertanian Moden"

bye....

Wednesday, 2 December 2009

Promosi Coklat

Salam,

Sempena bulan Disember yg mulia ini, saya ada buat promosi handmade chocolate yg sedap, fresh lagi halal.

Gambar dan detail boleh dilihat di http://chocoloverfazila.blogspot.com atau email ke chocolover.fazila@gmail.com utk sebarang pertanyaan.

Terima kasih.

Wednesday, 18 November 2009

Pak Cik yg KAYA DAN SOMBONG

salam,

macam mana nak mula n3 nie ek.... ntah lah, just to share pengalaman ptg smlm ketika hujan mula menitis di bumi... tika itu x lebat lagi, 1st perkara yg akan aku lakukan lepas kul 5 adalah g ambil qiera di taska AG... utk pengetahuan yg maklum dgn area putrajaya ni... nk ambil n antar anak ke taska AG amat "leceh" gak coz x disediakan parking yg specific so memasing ibubapa nie akan rushing n x ikut undang2 jalan raya... huhuhuhu termasuk lah aku nie :)

nak di jadikan cerita, smlm aku cuba utk menyelit di antara kereta2 yg ada itu... tak terperasan lah yg keter sebelah ada org.... so dia hon lah kat aku... n aku yg agak kebinggungan pun reverse lah balik n buka cermin kereta n dgn niat nk bertanya sama ada dia nak kuar or aku nak blok keter dia jap coz nk ambil anak kat taska, memang aku agak rushing gak ler dgn hujan renyai2 tue kan..... punye lah sombong pak cik tua itu... dia nengok aku marah dan tanpa kata2 kuar dari mulut dia, macam aku cakap dgn pokok kayu TUA jer... dlm 2 minit gak lah aku tunggu reaksi dia... n baru dia gerak kuar dari keter... memang aku tau salah aku suka2 nk block keter dia... dan geram gak dgn lain2 pak cik yg nk ambil bini di AG nie, dah tau x der parking... pandai2 lah nk parking menyerong sikit ker apa salahnya kan... so byk keter bole parking... x der lah aku smpai 2 3 kali pusing roundabout hehehheh :)

betapa sombong nyer pak cik itu, nengok keter x lah besar or gah sangat... huhuhuhu dia marah sangat kat aku... just luahan perasaan ketidakpuasan hati ini :(

nie time 2004, betapa slim nyer aku saat itu... time nie kat UiTM convo hubby




gambar kawinku 2003

 

 
 

enjoy the picture ya......


Friday, 13 November 2009

Just to share - Knowledge is POWER

salam 1 malaysia,

minggu nie adalah minggu informasi buat ku...

Rabu baru nie dgr talk dari pegawai SPRM mengenai "Pengurusan dan Pemantapan Integriti ke Arah Kecemerlangan Organisasi by Mr Radha n semalam pulak taklimat mengenai "Pengurusan Kewangan Peribadi" by Mr Azizi Ali-Milionaires Coach http://www.millionairesplanet.com/ 2 story with 2 different character

Interesting..... bagi sesetengah kita tidak hargai peluang yg ada... ilmu yg kita bole dapat FREE, x nak di rebutkan.... memang mereka2 yg berjaya ini akan bercerita secara teori but on practical kita yg perlu apply... bagi ku segala kesenangan, keselesaan tidak datang bergolek di depan mata or just tunggu setiap bulan gaji masuk n belanjakan.... seadanya.... Kita tak boleh jangka masa depan kita.... tapi kita bole rancang apa yang akan kita lakukan or perolehi for our future hehhehehh macam motivator lak pulak :)

Bagiku tidak perlu lah kaya raya, cukuplah keselesaan segala segi.... aku berimpian hidup selesa tanpa keberhutangan yang terlampau.... kalau x berhutang susah gak kan.... x mampu nak beli CASH

antara tips yang diberi oleh Mr Azizi Ali "Bagaimana untuk Menguasai Kewangan Peribadi Anda dengan Lebih BIJAK

1) Upah diri Sendiri- at least saving for ourself 10 percent dari gaji aku hnya mampu 2% jer
2) Wujud Dana Rizab- at least ada saving paling kurang 3 bulan gaji
3) Ambil Perlindungan Insurans - kata nya anggap INSURANS AS A TOLLS dan INSURANS bukan satu pelaburan ambil insurans pendidikan utk anak2 jer
4) Uruskan Hutang memang ada hutang, x mampu nk beli CASH lagi
5) Beli Aset

Hutang Tanggung v Hutang Lapuk
Hutang Tanggung - membiayai aset yg bertambah nilai. hartanah, pelajaran, pelaburan
Hutang Lapuk - membiayai barangan yanng tiada nilai or susut nilai. kereta, perabot rumah

PENDAPATAN AFTER BURNER - Pendapatan yang datang secara berterusan selepas melakukan sesuatu kerja. royalti, sewa

Punca2 Kemerosotoan INTEGRITI
1) Kepimpinan
2) Individu
3) Budaya
4) Instuktur dan Inovasi
5) Sistem dan Prosedur

setakat nie jer info yang ada untuk di kongsi bersama... MAJULAH KITA UTK DIRI SENDIRI

p/s : share gak dgn hubby semalam katanya, macamana nak saving byk2 coz hutang pun byk gak.....


Monday, 9 November 2009

Macam2 ada part 2


Hepi birthday abg moga panjang umur n dmurahkan rezeki thanks 4 everything :)
oder kek dgn kak lyn marble cheese cake... sedap blog kak lyn



in process cukur rambut qiera... ceksi nyer dik


dua beradik with 2 friend


@ moto GP, Sepang



my 1st hand made chocolate


chocolate rose and almond filling



chocolate bar



chocolate daun



Splitter chocolate



chocolate bentuk kipas



Gambar Sesajer :)

salam semua... hmmm actually kebanyakkan gambar dah upload kt dlm mukabuku@facebook cuma x smpat nak upload ke blog nie :)

Gambar 2 beradik dlm keter nk beraya @ Parit Sakai, Muo


nie ibu n Qiera lak interframe :)


smile dik qierq... say cheeeseee


nie tinggal kenangan jer.... smpat bentang kt umah seminggu pas tue.... g antar tukar carpet lain pulak
huhuhu x sesuai langsung

Thursday, 5 November 2009

Aktiviti Minggu Lepas

Salam n Selamat Pagi kawan2....

Baru berkesempatan update utk bulan November punyer citer..... bz ya amat sangat.... minggu lepas penuh sangat dgn aktiviti n perkara2 yang kalau difikirkan oleh logik akal fikiran memang x masuk dek akal huhuhuu... alhamdullilah berjaya juga ku tempuhinya dan masih lagi meneruskan kehidupan ini bersama insan tersayang.... Alhamdullilah keluargaku telah selamat kembali ke Kota Damansara dari Langkawi pada 29 October sampai 2 November 2009.... akhirnya setelah menanti 10bulan terlaksana gak niat aku suruh mak n abah jenjalan ke sana, sepatutnya depa pergi berlima, adik lelaki tunggalku x dpt nk pergi disebabkan oleh perkara2 yang tidak mengizinkannya..... huhuhuhuhu

Bercerita percutian mak n abah, aku rasa agak kesian gak dgn depa nie.... mana tak pergi dah rileks kan naik AA pas tu hari Sabtu depa kena pulak naik feri ke kuala perlis utk tunggu adik yang naik bas dari KL ke PERLIS n stay pulak dekat perlis satu hari kan dah bertambah kos percutian mereka.... Hope depa enjoy g Langkawi n next time we all bole join ek.... tunggu qiera jalan dulu :)
mana tahan tiap2 tahun nak g LANGKAWI.... lari bajet hehehehe

opsss lupa lak nak citer kisah aku di sini hehhehehe sabtu lepas kami ada dua agenda yg perlu dilakukan dalam masa yang sama...... aku TERPAKSA merelakan berpisah sementara dgn hubby :( biasanya segala aktiviti kami akan lakukan bersama2... hehehheh :) hubby ku bersama farisya ke Kota Damansara utk antar adik lelaki tunggalku ke Pudu Raya.... aku pulak bersama Hakim n Qiera ke sekolah presint 14, Putrajaya untuk majlis graduasi budak2 pra-sekolah.... huhuhu sedih tau g nengok hakim convo mengalir gak ler dua titik air mata nie.... :(

Dan Ahad nyer aku ke Pandan Indah menghadiri kelas cokelat.... utk pengetahuan semua dah setahun aku mengidam nak g kelas nie..... dari aku ngandung, bersalin n qiera pun dah 6 bulan baru kesampaian hajat ku ini.... n thanks to hubby ku yang meRELAkan aku pergi class nie n dia sanggup jaga 3 org anak kami itu.... n upahnya aku bawa balik hasilan coklat yg telah aku buat n reka sendiri hehehhehe abis dah pun cekelat tue... x sampai seminggu pun... nnti ibu buat lagi ek... kami sekeluarga memang suka makan cokelat....

macam biase lah citer jer panjang lebar, gambo2 masuk kemudian yer.... 


Friday, 30 October 2009

gambar nyer

good night frens......

antara yg aku masak time pose ari tue... macaroni bakar n coklat chip cookies n cake



gambar hakim time masuk prtandingan menari



















Wednesday, 28 October 2009

sajer jer

Salam 1 malaysia,

byk citer yg ingin di kongsi, cuma tahap kemalasan yg makin meningkat membantut segala rancanganku... nak citer pasal anak, suami, diri, family, kengkawan n macam2 lah.... ada citer suka duka

anak bongsuku Qiera dah dibotakkan kepalanya yg dilakukan sendiri oleh ayah n ibunya ini.... dah macam shaolin soccer lak versi melayu hehheheh

gambar akan di upload later ek... esok aku nk antar mak, abah n dua adikku ke LCCT depa nak g langkawi.. first time abah n adikku naik flight... mak lak 2nd time dah, dia lg pro dari aku 1st time terus ke Vietnam. huhuhu aku dpt naik flight ke Sarawak, itu pun gomen yg tanggung....

Now Everyone Can Fly.... yes aku pun tgh berusaha utk menjimat-jimat kan perbelanjaan diri dari benda yg membazir utk mencapai rancangan Bajet 2010 :)

byeeee

Thursday, 22 October 2009

MajLis Aqiqah n Open House

Salam n goOd niGht...

Alhamdullilah majlis berjalan lancar pada 11 Oktober 2009 (Ahad) di teratak kami, agak kelam-kabut gak coz memang cadang nak wat cukur jambul sekali tapi bila imam sebelah bg pendapat x buat pun x aper coz itu just adat org2 lama so kami x prepare lah kelapa, bunga rampai etc... so enjoy the picture :)

gmbr bwh pelayan tgh susun alatan n ada citer gak di sebalik nie tray tertinggal kt keramat so salah seorg kena balik semula ambil tray... nasib sempat smpai sebelum tetamu mkn huhuhu


farisya.... not in the mood




















Friday, 9 October 2009

SELAGI BELUM SELESAI

salam n good night frens....

huhuhu kusut fikiran semenjak dua menjak nie.... macam2 benda aku fikir n nak buat... adakah aku mampu untuk melakukannya... huhuhuhu HELPPPPPPPPPPPP
yg pasti kenduri aqiqah qiera harus dilaksanakan, x bole tangguh lagi nie dah lambat sesangat hope everything berjalan seperti yg dirancang :)

di usia farhan hakimi 6 hari aku dah buat aqiqah utknyer itu pun coz kakak iparku nikah so kami sumbangkan jer 2 ekor kambing utk santapan tetamu yg hadir nie buat di Muo, Johor... farisya Humaira pulak di usia 50 hari aku buat aqiqah di Kota Damansara n last but not least faqiera hadira dah usia 5 bulan baru nak buat this coming sunday di rumah kami sendiri... memasing di tempat yg berlainan......

bagi frens yg pernah sampai ke rumahku... jemput hadir yer
bagi belum n tertanya dimanakah Pulau Meranti ini... just a simple place utk aku sekeluarga berlindung dari hujan dan panas dan yg pasti rumah itu still bank yg punyer k... utang beb dan standby ler duit syiling coz nnti nk byr tambang feri hehehhehe

Pulau Meranti terletak diantara Puchong, Cyberjaya n Putrajaya...
k lah... sambung kemudian yer

not in the mood

salam... Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin
ni my 1st entry utk bulan nie... bz ya amat dgn macam2 hal yg perlu diuruskan
hope everything its fine...

Monday, 14 September 2009

di satu petang @ kaunter BKP

salam n selamat petang...

lama x update story... x lah bz sangat, cuma x tau aper nak diceritakan... yg pasti n3 utk petang nie... aku kena jaga kaunter, bertemankan "muzik" air terjun sajer... nak makan x bole makan... dgn batuk n selsema yang x abis2 huhuhuhu

aper nak masak ari nie yer? persoalan yg sering keluar dari mulut isteri bekerja yg rajin memasak buat keluarganya... yes, aku memang suka memasak n membuat sepah di dapur hehheheheh :)
aku rangcang nk masak daging goreng kunyit lah kot... itu jer yg ada dalam peti ais... plan lepas berbuka nak buat chocolate chip cookies. amacam ada berani tak? huhuhu kena cek bahan2 dulu cukup ker idak, kalau x postponed lagi lah misi ini.. semalam lepas bersahur buat lah cornflakes madu yg simple lagi sedap... tinggal sebekas jer... yg lain dah dimakan oleh putera puteriku...
tahun lepas x terlaksana nak buat cookies coz dah mabuk2 peknen... so tahun nie alhamdulliah dah brjaya wat satu cookies :)

bila dah mula menaip nie macam2 pulak nak cerita hehhehehhehe
next time lah sambung... ohhhhh syawal dah makin dekat... bagaimana persediaan raya? ala kadar jer lah... so next entry nnti kita cerita tentang di pagi raya.... byeeeee

Friday, 28 August 2009

sedih, gembira silih berganti

salam jumaat....

sejuk pagi nie... hujan seawal subuh pagi... membawa pelbagai erti buat kita semua... gitu juga buat kami sekeluarga... sedih, kecewa n terkilan dgn perginya "umi" Hajah Nurilam bt Ishak kami baru utk mengenali satu sama lain... tapi tuhan lebih menyayanginya... Semoga di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman... Amin

ibu juga harap Qiera cepat sembuh yer dik.... dah 2 hari berturut2 aku bawa g klinik untuk sedut gas coz paru-paru qiera berkahak, batuk dia pun teruk gak mcm batuk org tua... mana tak nyer baru sembuh selsema selang sehari selsema datang balik huhuhuhu tu masalah yg kena tanggung kalau anak antar nursery... sakit yang sentiasa berjangkit-jangkit... hope adik kuat yer...

n aku ada gak dapat good news.... tak lama lagi 2 princess tue akan duduk satu nursery... yahhooooo :)

byeeeeeeeee



Friday, 14 August 2009

SUDAH-SUDAHLAH

salam jumaat

tgh up date @ mendelete hp ada kata2 yang ku simpan dan menarik perhatianku... utk pengetahuan semua kata2 ini aku nampak di tampal di workshop semasa ikut suami tukar tayar kereta di shah alam pada tahun lepas hehehhehe

SUDAH CAKAP TAK MAHU DENGAR,
SUDAH DENGAR TAK FAHAM-FAHAM,
TAK FAHAM TAK MAHU TANYA,
SUDAH TANYA TAK MAHU BUAT
SUDAH BUAT BUAT SALAH,
SUDAH SALAH TAK MAHU MENGAKU,
SUDAH MENGAKU TAK MAHU UBAH,
SUDAH UBAH TAK PUAS HATI PULAK
BILA TAK PUAS HATI TAK MAHU CAKAP


Thursday, 13 August 2009

TIPS : CARA NAK UBATI H1 N1

salam, just to share this info received by email from kak long

salah satu ikhtiar utk menangani...

JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FROM ME TO YOU AND YOUR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....

My staff was crying herself sick on Tuesday morning... was told that her son was confirmed of H1N1 in his University at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didn't even bother to sent to hospital till his dad came from KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar....

No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) ..... after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room...

Called his mom to say ... minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she practically fainted just telling me the story..can't do much cos she don't have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg. Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt... they refused of course... so I sent her off to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam ..... and was told this simple prescription by him.......of course kena redha pada ALLAH and niat dengan sesungguhnya...selawat 3x...

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE

For those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and your symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

ALHAMDULILLAH.........my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday Wednesday....she called me and was crying on the phone to say that her son was out of ICU and was able to to eat normally...all these happened within just 4 days today (Thursday 6 August).......

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this small info could assist others as well, INSYA'ALLAH!!!!!!!!!!!!!! No harm in trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!!

Wednesday, 5 August 2009

my first decoupage

salam n selamat malam...

huhuhuhu akhirnya terlaksana gak projek decoupage nie... walau x cantik mana, aku puas ati ler dapat gak laksanakan projek nie walau bermacam rintangan yang ku harungi... almaklum melibatkan kos yg agak tinggi utk membuatnya... memang patut ler rege produk decoupage nie mahal... mana taknya melibatkan masa, kreativiti, tumpuan n etc.

nie bahan asas utk org yg 1st time nak wat decoupage, beli kat suesafia@wmc rege RM55


tin n botol yang aku simpan utk wat decoupage
p/s: sebenarnya dah brtimbun tin biskut nie aku simpan...


tara...... nie hasilnya hmmm x puas ati coz tisu x cantik n tergopoh2 nak siapkan coz qiera dah nangis nak susu ibu....


suamiku yg baik buatkan rak utk letak2 koleksi ala2 english style... nie tgh keringkan kat luar...


nie dah digantungkan di dalam umah.... nak siapkan rak nie pun makan masa setahun gak huhuhuhu


Monday, 3 August 2009

ragam puteri

nie lah kejer kakak selalu belek adik.....



ibu tgh siapkan kejer LKAN... kakak n adik jadi pemerhati huhuhu


nie lah 1st baju yang ado sepasang adik n kakak


smile... say cheese......


^__*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ

Ai, takkan tengok je.:) TQ, friends