tq.... sudi klik ^_*

"Terima Kasih Sudi Jengah Blog Saya"

Tujuan blog ini di tuliskan adalah untuk merekodkan segala kenangan terindah dalam meniti kehidupan harian.... Kisah suka, duka, pahit, manis silih berganti membuatkan saya menjadi seorang yang tabah, cekal dengan semua ujian Allah S.W.T

Sebagai manusia yang tidak sempurna, MAAF di pohon andai tulisan/luahan/bicara saya menyentuh perasaan.

mencari hadiah utk insan tersayang.... klik sini utk surprisekan mereka

teRimA kaSiH kaWan-KawAN ^ __ ^

Salam, Tinggalkan LiNk anda utk sy TerjaH seMuLa ^ __ ^

Follow by Email

so sweet ^ __ *

Friday, 13 November 2009

Just to share - Knowledge is POWER

salam 1 malaysia,

minggu nie adalah minggu informasi buat ku...

Rabu baru nie dgr talk dari pegawai SPRM mengenai "Pengurusan dan Pemantapan Integriti ke Arah Kecemerlangan Organisasi by Mr Radha n semalam pulak taklimat mengenai "Pengurusan Kewangan Peribadi" by Mr Azizi Ali-Milionaires Coach http://www.millionairesplanet.com/ 2 story with 2 different character

Interesting..... bagi sesetengah kita tidak hargai peluang yg ada... ilmu yg kita bole dapat FREE, x nak di rebutkan.... memang mereka2 yg berjaya ini akan bercerita secara teori but on practical kita yg perlu apply... bagi ku segala kesenangan, keselesaan tidak datang bergolek di depan mata or just tunggu setiap bulan gaji masuk n belanjakan.... seadanya.... Kita tak boleh jangka masa depan kita.... tapi kita bole rancang apa yang akan kita lakukan or perolehi for our future hehhehehh macam motivator lak pulak :)

Bagiku tidak perlu lah kaya raya, cukuplah keselesaan segala segi.... aku berimpian hidup selesa tanpa keberhutangan yang terlampau.... kalau x berhutang susah gak kan.... x mampu nak beli CASH

antara tips yang diberi oleh Mr Azizi Ali "Bagaimana untuk Menguasai Kewangan Peribadi Anda dengan Lebih BIJAK

1) Upah diri Sendiri- at least saving for ourself 10 percent dari gaji aku hnya mampu 2% jer
2) Wujud Dana Rizab- at least ada saving paling kurang 3 bulan gaji
3) Ambil Perlindungan Insurans - kata nya anggap INSURANS AS A TOLLS dan INSURANS bukan satu pelaburan ambil insurans pendidikan utk anak2 jer
4) Uruskan Hutang memang ada hutang, x mampu nk beli CASH lagi
5) Beli Aset

Hutang Tanggung v Hutang Lapuk
Hutang Tanggung - membiayai aset yg bertambah nilai. hartanah, pelajaran, pelaburan
Hutang Lapuk - membiayai barangan yanng tiada nilai or susut nilai. kereta, perabot rumah

PENDAPATAN AFTER BURNER - Pendapatan yang datang secara berterusan selepas melakukan sesuatu kerja. royalti, sewa

Punca2 Kemerosotoan INTEGRITI
1) Kepimpinan
2) Individu
3) Budaya
4) Instuktur dan Inovasi
5) Sistem dan Prosedur

setakat nie jer info yang ada untuk di kongsi bersama... MAJULAH KITA UTK DIRI SENDIRI

p/s : share gak dgn hubby semalam katanya, macamana nak saving byk2 coz hutang pun byk gak.....


No comments:

Post a Comment

^__*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ

Ai, takkan tengok je.:) TQ, friends