tq.... sudi klik ^_*

"Terima Kasih Sudi Jengah Blog Saya"

Tujuan blog ini di tuliskan adalah untuk merekodkan segala kenangan terindah dalam meniti kehidupan harian.... Kisah suka, duka, pahit, manis silih berganti membuatkan saya menjadi seorang yang tabah, cekal dengan semua ujian Allah S.W.T

Sebagai manusia yang tidak sempurna, MAAF di pohon andai tulisan/luahan/bicara saya menyentuh perasaan.

mencari hadiah utk insan tersayang.... klik sini utk surprisekan mereka

teRimA kaSiH kaWan-KawAN ^ __ ^

Salam, Tinggalkan LiNk anda utk sy TerjaH seMuLa ^ __ ^

Follow by Email

so sweet ^ __ *

Sunday, 31 October 2010

Alhamdullilah..... Emosiku Dah Stabil Kembali :)

salam bismillah...

saat menaip entry nie, suami dan anak dara tgh merehatkan mata :)
snak bujang tgh main PS2 hmmmmm biarlah bg chance kat dia..... kadang2 tension gak dia nak melayan karenah ibu mcm sy nie, tapi ketahuilah anakku... semua yg ibu buat bersebab, kalau semua karenah budak di ikut, susah kemudian hari.... biar dia rasa tension :) supaya bila besar dia dah biasa dgn tension2 nie, tak lah gangguan emosi yg keterlaluan...

ok lah.... emosi sy dah stabil..... sy dh fikir rasional :) semua yg brlaku ada hikmah dan sy berharap mereka2 yg suka melaga2 dan membuat fitnah dgn begitu profesional sekali, berhenti lah.... jgn suka2 menuduh, menilai org sesuka hati.... x semua kita perfect.... salah orang kita nampak, salah kita sembunyi kan diri

kadang2 rasa bangga dgn diri ini coz sy dijadikan sumber info and pakar motivasi pada kawan..... kdg2 kami berkongsi story tentang anak, keluarga, masakan, fesyen, kehidupan, perkahwinan.... tanpa di paksa saya merelakan telinga mendengar story mereka..... saya SUKA sangat :)
dengan cara ini saya bertambah matang dari usia sebenar hehehheheh x kisah lah umur hanya pada angka.... kekadang makin berumur makin perangai keanak-anakan

tapi as normal human being, bila bercerita tentang kehidupan harian dan memerlukan sy sebagai orang tengah utk menyampaikan ketidak puasan hati/nasihat mereka ini amat susah.... saya tersepit ditengah-tengah..... sepatutnya bole direct jer mereka nk berbincang.... for sure bila berbincang tak ada kata putus, masing2 nak menang...... n lastly......

sambung kemudian ek..... princess qiera dh bangun






Saturday, 30 October 2010

Sabtu di Rumah

salam bismilah,

hari nie dok rumah jer.... en suami dalam mode standby so pagi2 dah keluar ke stadium bukit jalil katanya kalo x settle gak kerja mau dok sana sampai malam....

so sabtu nie saya n anak2 lepak rumah tengok tv, berblogging layan mood yg agak sensitif minggu nie huhuhuhuhu

nak upload gambar kabel kamera trtinggal kat ofis....

memandangkan en suami x di rumah.... lunch utk anak2 makan bubur jer plus dengan kek choc moist yg sedap :)



Thursday, 28 October 2010

Steamboat @ MAEPS, Serdang

salam bismillah,

last friday, birthday my hubby... celebrate simple jer... no cake coz masing2 tgh mengurangkan kalori.... makanan byk pilihan steambot, mee or nasi goreng, kuih-muih, abc, teh tarik, aiskrim.... mcm2 lah

harga bagi saya murah n berbaloi
dewasa RM19.90
kanak2 RM10


dekat jer dr rumah, 10 minit dah sampai..... lepas maghrib keluar rumah makan smpai kenyang n stop pukul 10.00 mlm.... punya lama kan :)




Friday, 22 October 2010

Doa Buat Suami.... Happy Birthday

Salam bismillah,

Hari nie birthday suami yg ke 35........... 

Buat suami tercinta,

Dila doakan moga abang menjadi suami yang soleh, ayah mithali, anak soleh kepada ayah dan yang paling penting menjadi hamba Allah yang beriman.
Semoga dirimu berjaya di dunia, lebih-lebih lagi diakhirat.

ketahuilah wahai abang, selangkah umur kita melangkah, menandakan umur kita makin hampir untuk bertemu Ilahi. Waktu itu segala nikmat dunia yang sementara akan terputus. Semoga kehidupan kita akan mendapat limpahan rahmat dari Ilahi dan sentiasa diberi petunjuk darinya. InsyaAllah.

Semoga kehidupan abang sentiasa dalam rahmat Tuhan. Semoga Allah panjangkan umur abang, diberikan kesihatan yang baik dan rezeki yang penuh keberkatan. Dila juga doakan, biarlah hanya yang terbaik berlaku dalam kehidupan, dunia dan akhirat bersama kita gapai penuh kesyukuran.

Harapan dan impian Dila agar mampu membuat abang sentiasa tersenyum dan tertawa saat kita bersama meniti usia. Moga Allah berikan Dila kekuatan untuk membekalkan rasa ketenangan dihati abang walaupun tika hidup kita di hempas gelombang.

Terima kasih Tuhan kerana Kau jadikan dia untukku....
Terima kasih abang kerana hadirmu begitu membahagiakanku...
Terima kasih di atas semuanya...........


Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku buat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan

Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya

Sekiranya...
suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu maka
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Ya Allah...
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri..
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat Mu

Ya Allah sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu..
Aku buta tanpa bimbinganMu..
Aku cacat tanpa hidayahMu..
Aku hina tanpa RahmatMu..
Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu
Ya Allah Ya Tuhanku...

Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin Ya Rabbal Allamin..


Ya.. Allah dengan berkat Nabi-Mu dan berkat guruku
Luruskanlah hatiku, agar agamaku lurus
Betulkanlah hatiku, agar ku ikhlas selalu
Tetapkanlah hatiku, agar ku tak tergugat
Dengan ujian yang menimpa

Ya.. Allah, Tuhan yang mencipta hati
Bersihkanlah hatiku, agar masmumahku
Tidak merosakkan agamaku
Dan juga tidak merosakkan kehidupan orang lain

Wahai Tuhan yang membolak - balikkan hati kuatkanlah hatiku
Agar keyakinanku tak berobah
Supaya aku sentiasa tabah

Tuhan, Engkau resapkanlah hatiku
Sentiasa bersama-Mu
Supaya aku rasa, ada kawan melindungku
Agar aku tak rasa sepi di dalam hidupku

Aku merasa malu melanggar perintah
Dan aku sentiasa siap siaga menunaikan suruhan-Mu

Ya... Allah, Tuhan yang menjaga hati
Baikilah hatiku, agar seluruh hidupku menjadi baik
Supaya tidak khianat, dan tidak hasat dan tidak berdendam sesama manusia

Tuhan, limpahkan kedalam hatiku
Ilmu dan hikmah
Hingga aku dapat menyuluh hati dan menyuluh kehidupanku
Supaya lahir batinku bersyariat
Agar lahir batinku menjadi taat
Tuhan aku harap Engkau kabulkanlah doaku kini.

Luruskan Hatiku Tuhan 
Penyanyi : Mawaddah





Wednesday, 20 October 2010

Spaghetti Carbonara

Salam bismillah,

yes, finally kete dah selamat di hantar pada my abah.....

smlm after maghrib kami bergerak ke kota damansara.... saya n hakim satu kereta, my hubby n anak dara satu kete... keluar at same time, sy smpai awal 5 minit jer dr hubby... ikut kan saya patut smpai lagi awal coz hubby siap singgah laundry hntr toto utk d'cuci.... al-maklum sy rabun sikit.... so drive pun slow jer lah x berani nak pecut mcm di siang hari hehehhehe (ada gak bos yg trperasan i pecut laju :) mungkin time tu sy tgh rushing kejar punch card) saya seorg pemandu berhemat tau.... percaya k

hmmmmmmmm jadi semalam saya x masak..... so planning smlm x jadi akan di laksanakan hari nie :)


so hari nie ptg nnti saya akan masak spaghetti cabonara.... resipi simple jer
setiap bulan memang beli stok sos nie.... senang...... bila2 teringin nak makan.....
bole buat sndiri :)

letak bahan feveret sea food or ayam


saya suka letak udang.....

nanti........................ jadi lah macam nie



nak sedap tambah lagi chesse........... nyum nyum........ saya n anak2 makan brtmbh :)
hubby kurang gemar

p/s : gmbr dari google yer.....

Tuesday, 19 October 2010

22 Oktober .... Counting the day :)

salam bismillah......

yes.... one of my important date.....

apa yaaa....

hmmmmmmmm

Monday, 18 October 2010

Cuti Bersalin 90 hari

Salam bismillah....

alhamdullilah diluluskan juga cuti bersalin 90 hari... saya memang tertunggu pengumuman ini hehehhehhe opsyen di beri buat "kami" wanita yg berkerja di gomen.... masing2 bole buat pilihan sndiri :)

sama ada nak 60 hari / bole 5 org anak atau
90 hari / bole 3 orang atau
60 hari + 90 hari / bole 4 orang

so keputusan di tangan anda yer....

Keputusan saya, memang niat nak tambah sorang lagi :)
kira penutup lah kan hehehhehhe
sajer2 tnya hubby, dia nak 2 org lagi lah.... CUKUP....
nnti tua menyesal lak.... sunyi
betul gak kan..... hmmmmm bole di pertimbangkan lagi lah :)

ok lah dah abis time rehat.....

sambung entry kemudian.... nnti saya nak story pengalaman frust time nak preggy yg 2nd dulu.....

so pada friends yang tgh frust2 tue.... jgn bersedih k...
semua yang terjadi bersebab....

tatatata tititititi tututututuutu

wassalam

Friday, 15 October 2010

For The Rest Of My Life

For The Rest Of my Life-Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..





Wednesday, 13 October 2010

Cerita 10.10.10

Salam bismillah,

ceritera pada 10.10.10.... pg kul 11 kami ke klinik suraya utk check kandungan gula dlm darah :) before tu sebelum 12.00tgh mlm dh stop makan..... sebenarnya x trlintas pun nk buat check up nie, memandangkan luka di tapak tangan n lutut x smbuh2 dekat 2 minggu, dgn my suami takut2 kan dgn mcm2 penyakit :)

Al-maklum bulan raya yg lepas, mcm2 sy makan memandangkan dgn umur yg makin meningkat juga takut gak penyakit hinggap hehehhehhe

result kandungan gula saya normal yer 5. my hubby pun buat gak check-up result pun sama gak.... alhamdullilah

luka sy lmbt smbuh coz saya x mkn antibiotik n x sapu ubat luka hehehhehhe :)

alang2 dah g klinik kami minta dr nak buat full blood test nk check cholesterol, liver n mcm2 lah, dekat 5ml gak darah kami di ambil.... result nnti dia akan call kemudian yer....

kuar klinik dekat jam 1.00pm dgn perut brbunyi2 minta di isi.... hubby ajak makan @ restoran baser di bdr puteri puchong prnah masuk jln2 cari makan... nie 2nd time mkn kat kedai nie.... sedap nasi ayam n beriani.... sy bg 4/5 bintang

cerita jer lebih gmbr x kan hehehhe bukan apa hp x canggih

selepas mengisi perut, agenda utama pd hari 10.10.10 adalah g TESCO... membeli barang dapur hehehhehe smpai kul 4.00pm baru smpai rumah yer huhuhu

then hubby n hakim keluar ke ampang utk hntr keter, kali nie bawa hakim lak coz balik tu diaorg naik train ke serdang... dlm kul 6.30 sy n 2 princess pergi komuter ambil 2 our prince.... yer lah sebelum tu hubby prnh bw farisya naik train.... so kali nie hakim pulak nk merasa naik train :)

p/s : entry tertangguh 3 hari asyik draft jer hehhehe

Wednesday, 6 October 2010

Further Study

Salam bismillah,



semenjak 2 menjak nie, hati trusik macam nak sambung study.... next year mcm kurang program hehehhe almaklum program tambah anak diberhentikan buat sementara waktu anak dah makin membesar, dgn keje yg kurang mencabar..... 



nak study sama2 dgn anak2.... duduk semeja memasing buat homework/assignment :) wah bestnyer kalau benar ia terjadi :) prepare for presentation :) masih berbelah bahagi....



tanya pendapat hubby katanya sambung lah.... memang dia sentiasa support saya.... tapi............ ntahhhhhhhhhhhhhhhhh............ dah 5 tahun niat tertangguh........ umur pun dah nak menjangkau 30thn...........



50% dah ada...... mana nk cari lagi 50% nie......




Monday, 4 October 2010

Raya Raya dan Raya seseajer

Salam Bismillah,

aktiviti semalam yang penuh dgn drama swasta hehehhehe..... minggu yang ku rasa surrender dgn anak2 ku..... hi anak, dikaulah racun dan dikaulah penawar :)

i story kisah SABTU..... kami dapat jemputan open house utk 7 rumah n semua berlainan daerah yer Kota Damansara, Ukay Perdana, Ampang, Putrajaya, Rawang, Cheras dan Seri kembangan..... menakutkan yer, aktiviti makan n makan, baru rasa badan dah solid perut dah kempis hehehhehe .... konon2 cuba utk memenuhi jemputan ke semuanya..... lastly saya surrender mampu pergi 4 buah rumah jer :(

keluar rumah seawal 11 pagi, bergerak ke Rawang rumah mummy yati @ bandar tasik puteri, sepanjang prjalanan hujan. 1st rumah kan makan lebih sikit lagi2 sy x sarap, harus mkn byk... mknan dia pun menyelerakan coz ada laksa utara my feveret food :) roti jala ada pilihan kari n durian, then sy makan nasi beriani last sy makan laksa.... semua makanan berat saya makan huhuhuhu.... suami pun tegur makan banyak huhuhuhuhu

rumah ke 2 yang kami tuju sepupu hubby di ukay perdana, dgn jalan jammed, anak2 buat perangai dah mcm surrender nak balik rmh jer.... penat,tension, rimas n mcm2 lah perasaan nie huhuhuhuhu anak2 saya memang lasak, ada jer benda nak di lakukan.... pendek kata kalo diaorg x tido ada jer aktiviti nak di buat, dalam keter mcm2 hal. sorang suka menyakat, sorang lagi x bole di usik.... ibarat kalo beraya 1 rumah penatnya macam dah beraya 10 rumah... melalut pula citer saya.... sesak nafas tengok jalan jammed, macam mana lah org lain bole tempuh traffic jammed setiap hari.... dgn sesak2 tu smpai gak lah kami ke ukay perdana.... sy x mkn makanan yg berat coz perut still penuh lagi....

dekat kul 5 kami keluar menuju ke Taman Bukit Indah, Ampang mak angkat hubby pulak.... nak elak jalan sesak hubby bw ikut jalan pintas lalu bukit antarabangsa huhuhuhu agak cuak ikut jalan itu.... sampai kami naik ke kondo atas bukit n kawasan banglo yg runtuh tu.... huhuhuhu mcmana lah diaorg sanggup duduk kat situ. besar gak open house yg dibuat coz katanya malam nanti ada perasmian group superbike trpasang 4 khemah n 2 superbike

dekat kul 7 baru kami keluar dari ampang n menuju ke seri kembangan, school mate lama x jumpa sedangkan dekat jer dgn pulau meranti.... b4 g situ singgah pasar borong selangor menyopping bahan2 utk masak mee bandung. n ikan, ayam, udang, ketam (hubby teringin nk mkn)

sampai rmh zarina kul 9.00 mlm.... jumpa khairanee n adura sembang mcm2 hal... gosip2 citer kwn sekolah yg lain then adura dtg beraya di rumah saya sambung gosip sampai kul 12.30mlm.... amat penuh aktiviti pada sabtu itu.....

so... sesaper yang menjemput open house.... jgn marah yer kalo saya x dpt menghadirkan diri..... next year buat lg n insyaallah saya datang....


kisah ahad next entry yer.......


^__*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ

Ai, takkan tengok je.:) TQ, friends