tq.... sudi klik ^_*

"Terima Kasih Sudi Jengah Blog Saya"

Tujuan blog ini di tuliskan adalah untuk merekodkan segala kenangan terindah dalam meniti kehidupan harian.... Kisah suka, duka, pahit, manis silih berganti membuatkan saya menjadi seorang yang tabah, cekal dengan semua ujian Allah S.W.T

Sebagai manusia yang tidak sempurna, MAAF di pohon andai tulisan/luahan/bicara saya menyentuh perasaan.

mencari hadiah utk insan tersayang.... klik sini utk surprisekan mereka

teRimA kaSiH kaWan-KawAN ^ __ ^

Salam, Tinggalkan LiNk anda utk sy TerjaH seMuLa ^ __ ^

Follow by Email

so sweet ^ __ *

Monday, 28 February 2011

< TerUja > 1st time menang GA

salam bismillah,

alhamdullilah rezeki di awal 2011 join GA by mamalyna  result baru jer diumumkan di blog tuan badan.... nnti kita dating lagi yer mamalyna

kalo kawan2 nak order crab stick bole order dgn mamalyna nie..... cepat dan sedap sesuai utk minum pagi atau petang. sy dah cuba, cuma x smpat ambil gmbar dh licin :) makanan feveret anak bujang saya


nie no. bertuah sy hari ini "77"
tq mamalyna nnti buat contest lagi yer :)


hArI iNI

salam bismillah,

entry yg lepas sy dok menghitung hari kan :) n today its a day.... Isnin, 28 February biasalah org kata monday blues :) oh bukan juga.... hari ini dalam sejarah saya :) Hari ini genap 8 tahun perkahwinan saya dengan Encik Is********. 

Saat dia lafazkan akad sy masih muda, bergetah baru 22 tahun 88 hari :) 
next n3 sy citer story kami yg memang lucu, sedih, kelakar n hampir kecewa



JanJi paDamU
by exist

Tiada kusangka sejak detik itu
Kau membuka pintu kamar dihatiku
Cinta yang terhampar satu tika dulu
Bersinar kembali
Pandainya dikau mencuri hatiku
Dengan kejujuran dan tingkah lakumu
Memberikan aku satu keyakinan
Mendungkan berlalu

Akan kupertahankan cinta ini
Demi kesetiaan kupadamu
Akan kutempuhi onak duri
Demi untukmu bidadari suamiku
Percayalah janjiku ini

Andainya kau jauh dariku
Dekat dihatiku
Andainya kau yang pergi dulu
Hampalah cintaku
Jangan tinggalkan ku
Jangan persiakan cinta yang murni

Akan kupertahankan cinta ini
Demi kesetiaan kupadamu
Akan kutempuhi onak duri
Demi untukmu bidadari suamiku
Percayalah janjiku ini

Andainya kau jauh dariku
Dekat dihatiku
Andainya kau yang pergi dulu
Hampalah cintaku
Jangan tinggalkan ku
Jangan persiakan cinta yang murni

Andainya kau jauh dariku
Dekat dihatiku
Andainya kau yang pergi dulu
Hampalah cintaku
Jangan tinggalkan ku
Jangan persiakan cinta yang murni

Our Love Still Grows
Our anniversary means a lot,
Much more than any another day;
I celebrate my love for you,
And cherish you in every way.
Through passing time, our love still grows,
A caring relationship to explore;
Our life together gets better and better,
And I keep on loving you more and more.
by Karl Fuchs

p/s: just short up date


Wednesday, 23 February 2011

Menghitung Hari

salam bismillah,

dalam kesibukan dgn tugas2 harian sempat gak sy nk update story di dlm blog nie yg kekdg story dah basi hihiihihi....ada sy kisah cak cak cak cak :) jgn marah yer, tp sy sgt suka situasi sekarang... yes, ia menjadikan sy lebih gigih, kuat.... dgn masa yg trkejar2, keje yg 1 x abis ada lagi keje yg dtg.... teringat suasana keje di jabatan bomba dulu huhuhuhuhu syukur 1st posting di tempatkan di situ.... mengajar sy byk perkara mengenai kerajaan yer lah dulu time keje private mana nk ambil kisah sgt :) 

sy rindu nak buat kew 8, buat servis, ngendap baca history perkhidmatan peg. bomba, melayan karenah, memang best kalo dapat duduk PSM. otak berkembang, motivasi tinggi, time tu masing2 menimbun fail kt meja.... masing sibuk dok print kew8.... bunyi printer yg mcm irama dan lagu :)

sekarang pun best gak.... belajar benda baru.... tempat lg besar.... berurusan dgn org yg besar n sy pun dah makin membesar dgn sihat :(

huhuhuhu berbalik dgn citer menghitung hari nie..... apa yg akan trjadi lg 5 hari nie.... jatuh pada hr isnin 28 Feb 2011 (isnin)....... nak tau tak..... jap ek.....

,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
 ,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

ok lah..... tq ek gigih scroll down.... jgn marah yer.... sy nak gurau senda hehehehhe asyik story serius jer kan.... sekali-sekala kita main2 pulak :)

tunggu 28 nanti sy up date story dia :)


sy pun tunggu gak hari 23 Mac nie :) nk trgelak pulak tgk aksi encik kacang main cak cak cak cak nie............. x suka tgk citer dia walau pun kelakar huhuhuhu nnti anak2 terpengaruh dgn aksi encik kacang

Monday, 21 February 2011

Malang Tidak Berbau

salam bismillah,

ciyan kt qiera, lebam2 mata n berparut dahi dia :(

pagi sabtu kami ke taman botani, putrajaya memang dah rancang lama nak sewa basikal n ronda2 taman tu :)

itulah malang sy tdk berbau.... dalam 20 minit berbasikal... ada girl tu tlh sondol basikal sy... memang perkara yg tdk diduga n sy tak dpt mengawal keadaan time tu... then bummmmmm mcm nangka berdebup sy jatuh hehehehe... tp yg kesian qiera meraung dia kesakitan :( mau tak nyer dahi kena tar jalan..... 15 minit gak dia menangis x brhenti dudukkn dia kt carrier pun dia x nak.... dh fobia kot.... memang dh decide nk tinggalkn basikal kt situ then balik.... pas tu dia menangis lg.. tunjuk suruh bw basikal n dia nk naik lagi hehehehehe :)

 brgambar dulu... ayah tgh buat registration n payment


5 minit pertama

10 minit lepas tu.... farisya naik dgn ayah.... 

ini gambar sebelum kejadian.... sy yg mendahului mereka2 ini hihihihi girl yg free hair, berbaju merah, berjeans n berbeg kuning nie ops lupa berkaca mata juga.... yg x sengaja tlh meyondol basikal kami.... huhuhuhu nak marah pun, tgk mcm budak sekolah jer.... hubby time nie di belakang kami.... katanya girl tu kayuh basikal mcm x konfiden jer... terhuyung-hayang x balance..... nasib kami agak malang pagi tu.... yg kesian kt qiera sesangat.... nak bising2 pun perkara dah terjadi.....

ini lah lebam di mata qiera.... mcm pakai eye shadow... kesian anak ibu nie :(
qiera kuat kan....


parut yg berbekas di dahi.....

p/s: awal tahun 2011, memang byk menguji ketahanan jiwa ini.... Ya Allah, kau kuatkan semangat ku ini.... kau berilah petunjuk supaya ku tak terpesong dr arahMu.... kau ampunkan segala dosa-dosaku..... semoga aku makin bersabar n redha di atas semua yg telah di tentukan oleh Mu.......... amin

Friday, 18 February 2011

JOM MAKAN PIZZA....... RING OF FORTUNE

1300-88-2525 , that jingle will never part our ears! Check out #PizzaHut 's themes! Eat, Laugh, Share at Pizza Hut!

promosi terbaru dari pizza hut..... 



http://www.pizzahut.com.my/delivery/i/promo_big_feb_cny11.jpg

MAD - RM10 for RM20 My Honeymoon Desserts

ChurpChurp | Social Share » MAD - RM10 for RM20 My Honeymoon Desserts (Preview)

RM10 for RM20 worth of cash voucher to spend at My Honeymoon Dessert, Kota Damansara [50% OFF]



Wednesday, 16 February 2011

BBQ Land & Stemboat, Kuang and Kayu Nasi Kandar, Kota Damansara

salam bismillah,

akhirnya sampai gak sy ke sini... TQ to hubby sudi tunjuk jalan ke sini n TQ to abah n mak belaja makan.... Mula2 rancang we all nk belanja n at last mak n abah yg belanja.... diaorg dpt bonus raya cina... biasa lah kalo CNY time nie lah rezeki besar diaorg :)

sekrg nie tgh tunggu rezeki dr hubby :) bole buat belanja holiday kami nanti hehehhehe

saper2 yg nak mencuba makan sini.... meh lah singgah sedap n harga pun berbaloi RM18 seorang. Kanak-Kanak 6-12 tahun cuma kena bayar RM8. 5 tahun ke bawah FREE..... Farisya n Faqiera FREE

Lokasi BBQ Land n Steamboat. Lot 2568, Lorong Atap Batu 16 3/4, Jalan Kuang, Sg Buloh. Senang jer nak sampai situ. Kalo datang dr Putrajaya terasa lah jauhnya hehehhe better tipon and book tempat ni no hp 017-8800627€. Waktu operasi dari jam 6.30 petang - 12 tgh malam. 

antara yg telah di makan :)

cik mah, mak n abah  



lepas kenyang.... brgambar sbg bukti dh sampai bbq land n steamboat, Kuang :)

keesokkan pagi nya abah sponsor breakfast pulak.... kali nie kitaorg g makan kt Kayu Nasi Kandar kat Kota Damansara..... sy 1st time makan kt sini... mak n abah selalu lah..... yer lah dh dok sanakan..... yg buat sy teruja ada customer oder roti tisu gula punya lah panjang :) jakun ek saya nie hihihihi al-maklum jarang makan @ kedai mamak

nie lah roti tissue tue :) kata staff dia sesuai di makan utk 5org.... hrga x sure.... next time bole try yer  
gmbr kredit to pasankia.blogspot.com

mak n adik bongsu ku.... tgh tunggu result SPM



Monday, 14 February 2011

Salam Maulidur Rasul..... Hubungan Antara HATI dan AKHLAK

salam bismillah,

esok cuti maulidur rasul..... sama-sama kita manfaatkan yer :) perbanyakkan berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W

Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah S.W.T.

Hubungan Antara Hati dan Akhlak

Di manakah pembinaan akhlak bermula? Sebenarnya, pembinaan akhlak bermula dari hati. Dalam surah asy-Syams ayat 9 hingga 10 yang bermaksud, "Sesungguhnya berjayalah mereka yang membersihkan jiwa dan rugilah mereka yang mengotorkannya."
Berhubung dengan ayat ini, Imam Ibn Kathir di dalam Tafsir al-Quran al-Azim berkata, "Ia boleh diertikan sebagai beruntunglah mereka yang membersihkan jiwa dengan mentaati Tuhan seperti yang disebutkan oleh Iman Qatadah, serta membersihkan daripada akhlak yang keji lagi hina."

Justeru, salah satu agenda kerasulan yang dilaksanakan nabi adalah tazkiyah an-nafs. Ia bermaksud pembersihan jiwa. Tuhan menyatakan dalam surah al-Baqarah ayat 151 yang bermaksud, "Sebagaimana Kami (menyempurnakan nikmat Kami) dengan mengutus kepadamu rasul antara kamu yang membacakan ayat-ayat Kami kepadamu dan membersihkan (jiwamu) dan mengajar kepadamu Kitab dan hikmah serta mengajar kepada kamu apa yang belum kamu ketahui."

Di dalam al-Asas fit Tafsir oleh Said Hawa, kalimat yuzakkiikum yang diterjemahkan sebagai 'membersihkan jiwamu' ditafsirkan sebagai, "Membersihkan kamu daripada kekejian akhlak, kerendahan jiwa serta perbuatan-perbuatan jahiliah." Semua tafsiran ini menunjukkan, kebersihan hati atau jiwa tidak dapat dipisahkan daripada akhlak.

Berdasarkan dalil-dalil ini, Imam Ghazali di dalam Ihya Ulumuddin dalam kitab bab Latihan Jiwa, Pemurnian Akhlak dan Pengubatan Penyakit Hati berkata, "Budi pekerti yang baik adalah setengah daripada agama. Ia terhasil melalui mujahadah oleh orang-orang bertakwa dan latihan oleh orang-orang yang kuat beribadah. Akhlak yang elok adalah pintu yang terbuka daripada hati yang menghasilkan nikmat di sisi Tuhan. Budi pekerti yang keji adalah hasil daripada penyakit hati dan jiwa dan ia adalah penyakit yang menghilangkan kebahagiaan hidup yang abadi. Akhlak adalah keadaan yang menetap dan bermula dalam jiwa individu. Daripada lahirnya perbuatan-perbuatan dengan mudah dan senang. Apabila keadaan itu melahirkan perbuatan-perbuatan yang terpuji menurut akal dan agama maka ia dinamakan sebagai akhlak yang mulia. Sebaliknya jika keadaan itu melahirkan perbuatan jelik ia dinamakan akhlak yang keji."

sumber : http://pts.com.my/index.php/artikel/hubungan-antara-hati-dan-akhlak/

zoo melaka

salam bismillah,

citer dah basi nie, tak berkesempatan nak update.... asyik masuk draft jer :) masa CNY hari tue, kitaorg balik kg.... dlm hubby x sihat tue kami singgah ke zoo melaka..... time nk masuk highway nilai jeling ke bawah tgk jln jammed, nasib belum masuk tol n hubby buat u-turn n ikut jalan lama..... smpai lukut masuk highway semula n jln dh clear, time nak exit ayer keroh jalan dah mula sesak balik.... ramai bercuti ke melaka..... nak masuk parking zoo pun FULL.... bodek adik yg jaga tue, minta masuk juga :)

 nie masa baru keluar rumah... muka memasing happy dpt brjalan..... lepas 1/2 jam huhuhu bermulalah nak bergaduh mesra, berebut n yg si bongsu akan duduk beriba dgn ibu....

 sesampai zoo.... ambil gambar dulu.... baru boleh meronda :)

qiera paling excited dapat g zoo.... budak2 nie kalo brgambar x pernah nmpak cun...... masing2 dgn ragam.... yg penting ibu tetap menten hehehhehhe :)

nie edisi bersama ayah pulak..... baru ok sikit, setelah ibu menjerit suruh tgk camera hihiihih

time nie tgh tgk animal show..... memasing teruja

time tgh tgk show org utan memanjat2....





Thursday, 10 February 2011

Syukur.......... Alhamdulilah

salam bismillah,

huhuhu baru berkesempatan nak up date blog.... byk story nak citer, smpai x tau nk citer yg mana dulu.... macamana cuti CNY hr tue.... mesti memasing byk aktiviti kan.... kami pun last minit balik kg... ingatkan hubby x sihat tak jadi balik.... dalam x sihat tu dia nak balik kg gak... so kami anak-beranak follow jer lah..... on the way tu kami singgah zoo melaka.... next entry saya citer yer :)


yg penting syukur sesangat.... semuanya dah beransur seperti biasa.... hubby pun dah beransur pulih... ini semua ujian dari Nya.... ntah x tau nak di gambarkan perasaan nie....  kami anak-beranak gilir2 x sihat.... faktor cuaca juga punca utama.... so kawan2 kurangkan aktiviti luar n bykkan minum air yer :) Jaga kesihatan n jaga pemakanan yer.........

Wednesday, 2 February 2011

s.u.n.y.i

salam bismillah,

sunyi jer ofis, ramai kawan2 ambil peluang cuti sakan yer.... semoga happy ek... saya x ambil cuti kali nie... lagi pun hubby dah keje kt kwsn PJ so dia bwh jajahan selangor n saya pekerja wilayah n kami tinggal sebumbung ek di selangor..... lg pun last week dia dalam mode standby bila2 masa memerlukan dia bekerja, sabtu n ahad baru nie pun dia keje..... so kesimpulannya x pyh ambil cuti..... lagi pun bulan 3 kami nak jenjalan so simpan cuti for next trip :)

InsyaAllah kalo tak ada apa2 esok pagi baru balik ke Muor.... planning nak singgah melawat kawan-kawan yg lama di tinggalkan di zoo melaka........ last singgah situ time cuti brsalin anak ke 2 cik farisya humaira... kalo x silap masa tue umur farisya 50hari...... agenda nie asyik tertangguh jer.... hope, esok cuaca ok.... x sabar nak bawa budak2 nie berjalan :)

mak n abah balik ke kedah.... so hati2 ketika memandu.... kalo penat berhenti, rehat dulu.... suruk cik pae drive pulak.... hope perjalanan di permudahkan yer.....







^__*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ

Ai, takkan tengok je.:) TQ, friends