tq.... sudi klik ^_*

"Terima Kasih Sudi Jengah Blog Saya"

Tujuan blog ini di tuliskan adalah untuk merekodkan segala kenangan terindah dalam meniti kehidupan harian.... Kisah suka, duka, pahit, manis silih berganti membuatkan saya menjadi seorang yang tabah, cekal dengan semua ujian Allah S.W.T

Sebagai manusia yang tidak sempurna, MAAF di pohon andai tulisan/luahan/bicara saya menyentuh perasaan.

mencari hadiah utk insan tersayang.... klik sini utk surprisekan mereka

teRimA kaSiH kaWan-KawAN ^ __ ^

Salam, Tinggalkan LiNk anda utk sy TerjaH seMuLa ^ __ ^

Follow by Email

so sweet ^ __ *

Wednesday, 27 May 2009

3 princess V 2 Prince

aper maksud title aku kali nie... tentang familyku... besar gak jumlah tue dah 5 isi rumah kami... maknanya dah tmbah perbelanjaan kami.... makan, pakai, saving, insurans, education, taska dan hutang2 yang lain... huhuhuhuu kalau x hutang x mampu den nak boli cash... :( hmmm anak2 ada rezeki masing2... cuma kena pandai manage jer lah.... harap kali nie aku kena lebih berjimat, no over shopping, no cuci mata kat on line shopping, makan pun kena control gak nnti badan kembang balik... hihihihiihi

gambar kali nie pun more to princess coz.... princess jer yg ada kat umah... dua prince tu kalau weekdays kul 7 mlm baru sampai umah, ciyan kat suamiku mesti penat ulang-alik dari rumah ke putrajaya pas tu ke ampang, balik umah lak kena masak, ngemas umah.... TQ ek abg kerana memahami...

Si kak ngah pun dah bole di suruh... ciyan kat dia dalam umur 2 tahun kena berdikari dah.... kakak tolong ibu buang pampers Qiera? kakak tolong ambil minyak n bedak adik?
Kalau makan pun kalau bole dia nak makan sendiri, huhuhu alamatnya brape byk yg masuk mulut, masa mandi pun siap dia nak sabun badan sendiri, semua dia nak buatlah... Apa abg akim buat dia nak wat gak.... kalau suruh abg akim blajar, org pertama yang ambil buku n standby meniarap nak menulis adalah FARISYA HUMAIRA.. semalam bawa dia g survey taska, punyalah seronok nengok kawan2 ramai... x heran dah dengan ibu ayah dia nie... siap pengasuh tue tanya anak akak nie dah biasa duduk taska ker? huhuhu TIDAK dik.... dia memang suka brkawan n dia seorg yg lasak itulah kak ngah sya...

Qiera pun dah makin membesar... kalau qiera tidur akan berubah posisi nye, kalau mandi lak... x nangis langsung, yer lah mandi air panas memang lah dia x nangis hehhehe... tapi kalau basuh b***ot dia dgn air sejuk pun dia x nangis.... hmmm time nak pakaikan baju Qiera, memang agak sibuk sikit coz ada sorang lagi yg akan menyibukkan diri nye... nak mmbantu... saper lagi kalau bukan princess sorang lagi... aper yg aku wat kat qiera dia nak gak... siap tunjuk pusat dia suruh letakkan minyak yu yi, bedak jgn citer lah... selagi qiera x selesai berbaju time tu lah dia akan menyibukkan dirinya... kepala qiera memanjang basah coz asyik di cium oleh si kakak....

Yg abg akim nie lak.... huhuhu kalau ajak berjalan dia lah no 1, cuba kalau suruh blajar... hmmmm ntahlah nak habaq cam mana lagi... x tau lah ceq... kalau wat matematik cekap.. bab nak membaca dia cam liat sikit, bukan x bole wat cuma M tue yg susah... kalau g mengaji pun dia rajin, coz dia blajar ngaji dgn ustazah anak dara lagi... hihihihi.... ibu harap abg akim rajin2 lah blajar yer..... sekrg nie masuk darjah 1 dah kena tau membaca nak oiiiiii.......

Suamiku lak.... hmmmm mcm mana nak describe dia... suami,ayah,anak,abg n adik yg brtanggung jawab, memahami, rajin, seorg yg kuat berusaha, kalau dia target sesuatu dia akan cuba dptkan.... dan dia tlh membuktikannya.... alhamdullilah.... hihiii semua yg baik jer nie.. tapi masing2 memang ada kelebihan dan kekurangan... tapi aku bersyukur di pertemukan dengan dia... walau dia hanya sekali bagi bunga time aku nak konvo kat UiTM... x per lah abg... janji dapat gak hehehheh
hmmmm sekrg nie dia tgh gila dgn motor "baru"... setelah hampir 15 tahun, baru trcapai impiannya utk memiliki... aku pun redha jer lah coz dia pun dah berenti merokok coz nak tanggung cost bayar utang nie.... hehehhehhe dia dah RIDE dgn motor baru nya ke teluk kemang 3 minggu lepas... kata hubbyku, azwan(opismate dia) n nana akan RIDE ke pahang bila si nana abis pantang nnti.... huhuhu
kami nak RIDE cam maner dgn 3 tentera yg ada di rumah :),

ooooo tertinggal lak sorang lagi princess... iaitu aku lah.... hmmmmm cam maner nak describe yer, just simple person, dulu time school aku seorg yg pendiam n pemalu huhuhuuhu tapi la nie seorg yg kuat membebel, dah x brape pemalu..... hujung tahun depan aku nak masuk ke 30tahun.... tak tercapai lagi impian nak sambung ijazah... x tau bila tahun.... Bercita-cita banyak, tapi x nampak terlaksana lagi...

nie antara cita2 yg aku nak wat..
1)nak sambung ambil ijazah.... x tau sampai ke x coz dah tinggal 40%
2)nak blajar wat cup cake.... bila dah terer nak buka kedai cup cake-60%
3)nak wat decoupage utk hiasan rumah... insyallah abis pantang g beli brg... by end of Jun paling kurang dah siap satu decoupage - 80%
4)nak blajar mengandam... bole wat part time 4 my side income-50%

itu sajer citer 3 Princess V 2 Prince










suaraku dah hilang.... Planning 4 next week aktiviti

n3 utk hari nie

salam semua... x abis2 dugaan yg ku lalui sepanjang berpantang nie... demam n batuk dah seminggu x ilang2, kali nie suaraku serak2 dan nyaris x suara... semalam pagi ok lagi, lepas balik ikut hubbyku antar akim ke sekolah, hntar sarung kusyen dan adik iparku "ajan" interview ke bangunan Sumber Asli, dan lastly ke AG n MOF utk booking TASKA di situ... SUARAKU HILANG... hmmmm saper suruh kuar dlm brpantang nie.... huhuuhuhu kalau mak aku tau nie, mau dia membebel2... nnti kuarlah ayat dia "berani sangat kuar2 nie, nie hantu tanah ikut" yer ker....

Malam tadi lagi teruk, langsung x suara... smpai kena cakap byk kali baru diorang faham... hehehhehhe... keadaan cuaca sekarang nie yang panas... sampai qiera nie pun dah pandai pilih tmpat, nak sejuk beraircond 24 hour :)sampai hubbyku kata kali nie, kita susah sikit nak jenjalan bawa anak coz si qiera nie x tahan panas cam anak kami yg lagi "2" tue... hmmmmm nasib lah labu.........

next week cuti sekolah... aku cadang nak balik kgKU yang jauh di "KOTA DAMANSARA", yer lah last week mak@nenek suruh tinggalkan cucu di sana aku x bagi, yer lah menyusahkan mak ajer... sebenarnya aku x leh brpisah dgn anak hihihih...... byk aktiviti yg aku nak wat n suamiku, yer lah dah nak abis pantang... suamiku ada ujian JPJ di Metro Driving Academy @ Kg. Melayu Subang dia ambil lesen B, Aku lak cam nak g makan kat BIG PLATE nak makan mushroom soup, masa ngandung Qiera memang nak makan kat situ, tapi x berkesempatan so dah abis pantang bole ajak hubby n mak abah g situ... cik nana jom g sekali..........

Saturday, 23 May 2009

MY TWO PRINCESS :)

my two princess on the 1st day...



ITU INI BEGITU BEGINI CERITAKU :)

Salam....

Lama x update blog nie... yer lah kan tgh berpantang nie... hari nie QIERA dah 31 hari kelahirannya ke muka bumi ALLAH... Semalam petang g An-Nur utk injection sebulan... DR cakap QIERA macam baby 3 bulan, pipi montel, muka bulat, isi betis pun padat hehhehhe :) Berat QIERA dah 4.7kg

Sebenarnya ada cerita sedih gak lah sepanjang berpantang nie... macam2 dugaan yang melanda.. aku REDHA dan PASRAH... bila baca blog kak lyn, ada sesuatu yang menyentuh jiwa dan raga.. Aku respect dengan ketabahan kak Lyn dalam menghadapi dugaan hidup.. betul kata kak lyn dalam blog nye http://fahlyn.blogspot.com/

Allah memberikan dugaan kepada hambanya dengan pelbagai cara sama ada kematian orang yang paling dekat dengan kita, kehilangan kerja, dan macam2 lagi. kita tak perlu gundah gulana sebaliknya bersabar kerana itu juga untuk mengkifarahkan dosa2 kita.

semoga kesabaran itu dapat mengkifarahkan dosa2 yang aku lakukan. Amiiin.


Ya Allah.. moga aku setabah kak lyn... Begitulah dugaan hidup yang aku lalui dalam membesarkan anak2... Rasanya dugaan dari tahun lepas lagi dan kebetulan bulan yang sama pulak tue... Dugaan yang sama.... Tiada pengasuh untuk menjaga anak2 ku ini..

Mengimbau ke tahun lepas... Pengasuh FARISYA pun 24 hours x nak jaga, alasan yang aku rasa x masuk dek akal fikiran manusia... dan membuat aku rasa menyesal mengenali orang sebegitu... MAAF mungkin aku terlalu emosi, tapi bila dah jadi macam2 nie aku lebih berhati2 dalam persahabatan dan aku halalkan apa yang telah dicaci, diumpat tentang diriku... HANYA ALLAH MENGETAHUI....

untuk tahun nie... bibik harianku pun berhenti 24 hours... Mula2 alasan dia SAKIT. bila aku start MEMBEBEL, mula dia ungkit pulak aku nie cerewet... hehhehe... yer ker... pada pendapat aku pulak, dia x senang hati nak duduk umah bersamaku.. Mau tak kan aku cuti berpantang 2 bulan, maknanya dia x selesa bersamaku... dia x bebas... memang bibik nie rajin, aku x masalah dalam hal ini... yg menjadi soal nya kalau farisya tido, dia pun tido sama... mula2 aku fikir mungkin hari tue dia x sihat kot, tapi esok, esok dan esoknya sama gak... bila mak aku datang jer... mula dia buat alasan x sihat... nak balik awal... hmmmm apa guna aku bagi duit setiap bulan itu saja kejer dia... memanjang jer x sihat... tue bila dia kata nak berhenti tue... aku x tahan dia... biarlah nak berhenti.... memang jiwa aku sebenarnya anak hantar di NURSERY... biarlah susah sikit... HAKIM dulu dari dia 2 bulan sampai 4 tahun bertahan duduk di TASKA LEMON aka TADIKA ORANGE yang glamor kat Kota Kemuning, x masalah langsung... HAKIM siap overtime until kul 11 malam, yerlah time tue aku study part time kat UiTM, cuma bayar jer lah duit overtime tue hehhehe :) tapi tak de pun masalah..... Bila pindah duduk kat kawasan ala2 kampung nie, macam dugaan melanda...

Allah memberikan dugaan kepada hambanya dengan pelbagai cara sama ada kematian orang yang paling dekat dengan kita, kehilangan kerja, dan macam2 lagi. kita tak perlu gundah gulana sebaliknya bersabar kerana itu juga untuk mengkifarahkan dosa2 kita.

semoga kesabaran itu dapat mengkifarahkan dosa2 yang aku lakukan. Amiiin.


MUNGKIN DUGAAN INI DIATAS DOSA2 YANG AKU LAKUKAN... HMMMM

YA ALLAH KAU AMPUNKAN DOSA2 YANG TELAH KU LAKUKAN DAN KAU KUATKAN IMANKU SEMOGA AKU TABAH DALAM MENGHARUNGI DUGAAN DALAM HIDUP INI... AMINNNNNNNNNNN

so... sekarang nie aku tgh sibuk survey, TASKA untuk FARISYA n FAQIERA... Hhmmmm saper yang ada info pasal taska nie, bolehlah membantuku yer... aku bercadang nak membawa ke 3 anakku ke PUTRAJAYA... maknanya pagi2 aku membawa kesemua anakku bersamaku ke PUTRAJAYA... . biarlah aku bersusah payah dulu...

my partner aka suamiku berkata... sanggup ke nak wat mcm nie???? sampai bila bole bertahan??? KATANYA NANTI AWAK PENAT, UNGKIT.... hehehhe aku berkata MENGADU PENAT tue memang biasalah... just LUAHAN PERASAAN... abg kena sanggup mendengar jer lah... x boleh nak harapkan suamiku coz dia kejer di KL dah tue naik motor jer....
Ada sekali dia berkata x pun ambil cuti 5 tahun jaga anak.... hmmmmmm x tau dia serius or just joke.... macam mana yer...

KALAU KAWAN2 JADI SAYA APA KEPUTUSAN?????

Saturday, 2 May 2009

SPORTS DAY FOR PRE-SCHOOL PRESINT 8(2) PUTRAJAYA

Hari sukan di Sekolah Presint 8(2) Putrajaya telah berlangsung pada 29 April 2009 (Rabu) disebabkan aku yang masih ber"PANTANG" so suamiku membawa ayah nyer bersama-sama untuk menyaksikan hakim masuk acara berlari membawa gelung dan bola hmmm betul ke nama acara sukan tue yer... hehheheheh

menjelang hari sukan tue... Hakim sempat membodek ayah untuk membelikan kasut sukan... katanyer kawan2 dia sume ada kasut sukan, dia jer x lagi kasut sukan...
dia masuk satu jer acara... coz murid kan ramai so memasing hanya masuk satu acara jer.... dalam acara tue group hakim dapat juara... dan utk juara keseluruhan pun KELAS INOVATIF iaitu kelas hakim.. menjadi JUARA KESELURUHAN

nie antara gambar yang sempat di rakam oleh suamiku suamiku jua :)













FAQIERA HADIRA nyaris admit spital coz jaundise

Assalamualaikum....
lama x update blog nie... hari nie masuk hari ke 11 aku berpantang selepas melahirkan anak ke3 aku.... hmmmmmmm dah 3 orang anak ek... pejam celik dah 6 tahun usia perkahwinan kami :)

kali nie... kurang sikit dugaan berpantang aku.. berbeza time farisya... berulang-alik aku ker spital... dengan kuning yg tinggi, dgn jahitan yg kureng kemas...

kali nie baby kena gak kuning.. masih under control.. yer ker? 29.4.09 kami bawa bby ke klinik SURAYA di Putra Perdana... 1st time ambil darah result tinggi gak.. dr suruh admit spital... kami KEBALKAN hati huhuhuuu esoknyer, 30.4.09 minta dr ambil lagi darah utk 2nd time... in case kalau tinggi gak... CONFIRM kami akan bawa baby ke spital...

Masa berlalu... dr kol bagi tau result x leh kuar coz 1st May lab tutup.. dr suruh kami g bawa baby ke spital gak dah x cara lain lagi... kami berdua punyalah susah hati memikirkan keputusan yg perlu di buat... kol mak, mak sedara sume cakap x pyh admit baby kat spital.. kata nyer LECEH... hubbyku lak lebih baik admit spital coz dr akan memantau keadaan baby sepenuhnyer... fikir punye fikir until kul 10 malam... klinik kol balik... result dah kuar, katanyer tahap kuning dah rendah.......ALHAMDULILAH maknanyer x pyh admit baby ke spital...

yg pasti ISNIN nie 4 may aku kena bawa bby ke klinik semula utk pemeriksaan semula... aku rela berulang-alik dari duduk di spital hmmmmm SERIK
Dua anakku memang admit di spital si abang "HAKIM" dekat seminggu dok spital dari hari pertama bersalin, yg si kakak "FARISYA" hari ke3 masuk balik spital sampai 2 hari gak ler.... AKU DAH SERIK

NIE GAMBAR BABY BARUKU FAQIERA HADIRA



PEMILIHAN NAMA ANAK

Assalamulaikum....

nie utk entry kali nie... buat memberku "NANA" n GENG LASER hehheheh bukan sengaja yer x bagi tau nama baby... memang ambil masa lama gak ler dok memilih nama untuk anak ke 3 nie... aku berkenan dengan nama nie... suamiku lak x berkenan... bila kami dah berkenan nenek, mak ngah watie, mak su aida lak x berkenan... bila semua dah berkenan, ejaan lak nak kena pilih.... aku suka banyak "E" suamiku suka "I n E"... atuk ayah suruh eja biase jer...

yang penting FARISYA pandai sebut nama adik dia... walaupun dengar dia sebut cam ngade2 sikit hehhehhehe

ok lah utk anak ke 3 nie kami namakan FAQIERA HADIRA yang membawa maksud
FAQIERA = kebahagiaan@termasyur. HADIRA = sweet smiling

dah cerita pasal nama anak nie... terpaksa gak ler cerita nama anak2 kami yg lain... anak sulung kami FARHAN HAKIMI di ambil sempena aku minat sangat dgn nama HAKIM..
pas tu dia lahir lak time raya kedua cepat dua minggu dari tarikh jangkaan so kami berdua x prepare nama lain lagi so arwah mak mertua berkenan dgn nama FARHAN so nak di jadikan cerita suamiku dah nak register nama FARHAN HAKIM bila sampai kat pejabat pendaftaran terus di tambah I, so jadilah FARHAN HAKIMI....... yang membawa maksud
FARHAN = riang gembira
HAKIM = bijaksana p/s kalau tmbah i maksud sama tak yer? huhhuuuh

anak ke 2 nie pulak... memang 100 percent aku yg cadang nama dia... hehhehehhe
suamiku setuju jer.... FARISYA HUMAIRA yg membawa maksud
FARISYA = x sure maksud.. coz time nie kak long ainol yg checkkn maksud
HUMAIRA = yg berpipi merah

ketiga-tiga anakku dilahirkan di negeri yg berbeza.... siapa tahu cuba teka?????

FARHAN HAKIMI di lahirkan di Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar, JOHOR
FARISYA HUMAIRA pula di Hospital Putrajaya, Wilayah Persekutuan
FAQIERA HADIRA Hospital Pakar An-Nur, Bangi, SELANGOR

FAQIERA HADIRA on 1st day kelahiran...




QIERA pada hari ke 11 kelahiran


^__*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ

Ai, takkan tengok je.:) TQ, friends