tq.... sudi klik ^_*

"Terima Kasih Sudi Jengah Blog Saya"

Tujuan blog ini di tuliskan adalah untuk merekodkan segala kenangan terindah dalam meniti kehidupan harian.... Kisah suka, duka, pahit, manis silih berganti membuatkan saya menjadi seorang yang tabah, cekal dengan semua ujian Allah S.W.T

Sebagai manusia yang tidak sempurna, MAAF di pohon andai tulisan/luahan/bicara saya menyentuh perasaan.

mencari hadiah utk insan tersayang.... klik sini utk surprisekan mereka

teRimA kaSiH kaWan-KawAN ^ __ ^

Salam, Tinggalkan LiNk anda utk sy TerjaH seMuLa ^ __ ^

Follow by Email

so sweet ^ __ *

Wednesday, 23 June 2010

Jawatan Kosong

salam 1 malaysia....

x tau nak wat aper lunch nie, nk makan x bole lak coz i puasa. nak g tgk adik, BEST gak tp bila dh turun nk naik payah pulak :) so update blog yg tgh bersarang lah :)

percaya x it was my last posting in this blog..hehehhe no it's not, oh coming soon yea... in process :)
malas nak update story .... saya berubah ker????? yes, betul lah saya dah berubah :) apa yg sy berubah???? ANTARANYA

1) habit makan harian saya dah berubah (DIET LAH)... yer lah takut lah badan naik, umur dah meningkat, penyakit pun mula2 nak dekat... sebelum lupa diri baik jaga
2) saya dah kurang bercakap (yes, coz ada yg x suka sy ckp byk kan hehhehe)
3) yg paling best, kalo ada ape hal dah x cari salah orang dah, cari salah/silap sendiri dulu baru cari salah org lain hehehhe... tau org tu wat salah pun, buat x tau jer... dulu sy selalu bantah kalo rasa x betul. now, no more k....
4) dulu selalu nk jaga hati org n ikut mood org sekrg x nak dah... cukup dgn karenah anak2 yg makin membesar :)
5) dulu nampak saya lembut kan :) sekrg dah garang ek, takut tak hehehheh mak pun ckp sy garang sesgt k.... murni pun ckp i skrg sensitif hehhehe sikit lah normal human kan :) sesekali hati terusik gak,
6) sy dah tak tangguh buat keje coz dah x nur.... sy kena wat sndiri ye... keje dah byk, tp berbaloi lah dgn jawatan n gaji yg diterima... sbg manusia biasa, kdg2 curi tulang gak g cuci mata @blog, WMC n etc
7) dulu sy kurang melawan bila arahan diberi, x boleh buat pun kata boleh... now, x dah, apa yg sy x mampu buat, i berterus-terang, kadang2 cara perbuatan gak :)
8) sy tgh berusaha menutup aurat... kalo dulu pakai tudung pun x mcm pakai tudung :( now dah x nmpak rambut k, keluar dah pakai long sleeve but still with jeans :(
9) yg more important, Allah masih sayang kan saya, dan beri saya peluang utk meneruskan kehidupan dan berubah...... so sy tgh usaha menjalankan kehidupan sbg manusia brlandaskan ajaran ALLAH...
10) now setiap saat keluarga lagi penting yer....susah senang bersama2 n more important jaga lah maruah suami, x semua story bole cerita k.....hidup bagai roda, kadang kita diatas kadang di bawah, suka duka silih berganti :)

just to share...... jawatan kosong yang perlu diisi...... nauzubillah




Friday, 18 June 2010

Khutbah Terakhir

Assalamualaikum n hi friends,

just to share... bangun pagi tadi sambil2 gosok tudung buka channel astro aosis rancangan indahnya iman...... tersentuh hati, keinsafan yg melanda, betapa diri ini amat kerdil sekali....

Khutbah Terakhir Rasulullah SAW

Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu.

(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)





Thursday, 3 June 2010

Anak2 n Thanks Mr Hubby

Assalamualaikum,

entry pertama utk bulan june... al-hamdulliah, syukur rasa kali nie hidup rasa diberkati yerlah selepas di uji dgn macam2 dugaan Allah :)

Saya rasa tenang sesangat, x tau nak digambarkan macammana, amat happy dengan kehidupan sekrg disamping melihat gelagat anak yang makin membesar n kekadang memang menguji kesabaran juga :)

Anak bujang baru habis mid term exam... bila ditanya macamana hakim jawab senang ke susah? jawapannya senang jer ibu, hampir tiap hari itu lah jawapanya.... bila dapat paper tgk keputusan...... no more A..... amat kecewa juga as ibu nie kan... tp nak buat mcmana? SABAR n kena usaha cari inisiatif lain lah... sbg tanda denda no more vacation, PS2 n etc....

selasa yg lepas, hakim tunjuk paper agama dapat 96% :) rasa terubat gak lah sikit, at least dpt gak A... bila2 difikir mungkin hakim lebih kearah keagamaan, memang saya perasan hakim dr kecil susah nak menghafal nursery songs... amat susah nak dengar dia menyanyi.... lately nie, bila pasang lagu2 zikir n selawat, dia melagukan dgn lancar sekali..... kadang2 dia suka bertanya perkara2 yang berkaitan Agama.... Allah itu besar mana ya ibu? ibu kenapa aunty pakai baju macam tu? x malu ker?

kadang2 pertanyaan hakim terkena gak dgn ibu nie :)
yes, saya tgh berusaha menjadi wanita muslimah :)

My Princess Farisya tgh training x pakai drypers, dah pandai g toilet sendiri :) cuma kalau nak tidor still pakai lagi, target kalo bole lah sebelum dia 3 tahun dah stop drypers. insyaAllah boleh gitu... Farisya still berat mulut nk brckp dgn org yg dia x biasa, tp kalo kt rmh... dia lah kecoh sangat... dah bole nyanyi ABC, dah pandai pegang pencil walau tak tau apa yg dicontengnya hehehhee :)


si bongsu, QIERA dah kenal dgn org... alhamdullilah kesihatan dah ok.... kalo x selalu selsema, masuk 1 thn hari tu x nak susu botol coz ulser penuh dlm mulut... now dah bole minum walau x byk... yg nie nak melekat dgn ibu jer huhuhuhu suka sangat bf. dah pandai jeles dgn kakak, satu ragam baru dia ialah tarik rambut kakak... nampak kakak brmanja dgn ibu or ayah, qiera akan dtg n tarik rambut hehehheh :) qiera nie pun rajin masuk dapur, kitaorg sume dok dpn tgk tv, dia akan ke dapur nak menyelongkar macam2 :) qiera, qiera mcm2 ragam :)

inilah kisah anak2 saya :)

kisah suami saya pulak :)
amat berterima kasih coz akhirnya cik abg bawa saya ke pasar malam jalan tar... dah lama saya mengidam nak g pasar sana, first planning saya nak g naik komuter with adik, at last dia antar saya n tolong bawa plastic borongan tudung saya heheheh :) hampir satu jam, saya memilih tudung, sampai peniaga tu cakap, 1st time tgk customer mcm saya hehehhe semua tudung saya try, kira2 hmpir RM200 abis, abis semua duit tunggakan gaji :) tapi saya puas, niat dah terlaksana :) happy sangat :)

lately mood husband nak ubah suai rumah :) i follow jer... minggu lepas dia cat living hall sampai dapur, hubby ajak g ikea n beli sikit barang n we all makan curry puff yg popular di ikea tue... nyum nyum :)
next nak g ikea, nak try makan meat ball pulak :)
semlm pun ada hubby cakap nak beli kerusi.... huhuhuhu ntah mana nak letak pun x tau lah... i follow jer asal suami i happy kan :)

right now "FAMILY IS EVERYTHING"



^__*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ

Ai, takkan tengok je.:) TQ, friends